Susanne Müller-Hübsch (Ecolo-Groen), schepen voor Mobiliteit in Anderlecht op de Marchantbrug

| Susanne Müller-Hübsch (Ecolo-Groen), schepen voor Mobiliteit in Anderlecht op de Marchantbrug;

Interview

Anderlechts schepen Müller-Hübsch stopt met politiek: 'Aan het front heb je nooit rust’

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
28/11/2024

In Anderlecht zijn Groen en Ecolo naar de oppositiebanken verwezen. Voor aftredend schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Susanne Müller-Hübsch betekent dat ook haar vertrek, want na twaalf jaar op het Raadsplein neemt ze haar zitje in de gemeenteraad niet meer op. “Ik blijf beschikbaar, maar op de achtergrond. Er staat een nieuwe generatie klaar.”

De 46-jarige Susanne Müller-Hübsch was de voorbije jaren niet meer weg te denken uit de gemeentepolitiek in Anderlecht. Van de heraanleg van de Wayezstraat tot de autovrije Pierre Marchantbrug en het gefaalde circulatieplan in Kuregem: er waren de voorbije legislatuur genoeg mobiliteitsdossiers in Anderlecht die met veel aandacht gingen lopen. Vooral sinds het Good Move-debacle in Kuregem drie zomers terug won haar naam aan bekendheid.

Ondanks de zware afstraffing van Ecolo-Groen op 13 oktober – de lijst gaat van acht naar drie zetels – was het dan ook geen grote verrassing dat Müller-Hübsch voor de derde keer op rij verkozen raakte, vanop de derde plaats met bijna 650 voorkeursstemmen. Toch zal ze haar plaats op de oppositiebanken niet innemen. Ze wordt bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad komende zondag vervangen door de 38-jarige Bekay Chihi (Ecolo), de tweede op de lijst met ruim 300 voorkeursstemmen.

“Dat hij een kandidaat van Ecolo is maakt voor mij niet uit, want wij werken in Anderlecht nauw samen. Als ingenieur is hij een heel competente kandidaat om de groene thema’s op te volgen. Daar ben ik blij mee,” reageert Müller-Hübsch. De aftredende schepen had al langer beslist dat ze niet opnieuw ging zetelen in de gemeenteraad. Met Bekay Chihi en Tina Schuermans, die voor Groen vanop de elfde plaats verkozen raakte, staat er volgens haar een nieuwe, groene generatie klaar in Anderlecht.

"Heel wat mensen zijn blij dat het gedaan is, vooral mijn kinderen. Mijn jongste heeft altijd gezegd: 'Mama, ik haat jouw partij.’"

Susanne Müller-Hübsch

aftredend schepen

Susanne Müller-Hübsch (Ecolo-Groen), schepen voor Mobiliteit in Anderlecht

“Ik was heel blij dat Tina Schuermans verkozen is geraakt. Het is denk ik de eerste keer dat er in Anderlecht twee mensen van Groen verkozen zijn, een fantastisch signaal. Tina kan zich nu vanuit de oppositie voorbereiden om binnen zes jaar in de meerderheid te stappen, een beetje zoals ik dat ook heb gedaan,” zegt Müller-Hübsch.

“Ik zou dat sowieso niet nog eens doen, zes jaar in de oppositie zitten om dan te vechten voor een schepenambt. Ik wilde echt niet iemand zijn die forever zou zetelen. We waren al van plan om een nieuwe generatie naar voor te schuiven in Anderlecht.”

‘That’s life’

Met de woelige en soms zelfs heftige periode na de invoering van het Good Move-circulatieplan in de zomer van 2022 heeft haar beslissing niets te maken, meent Müller-Hübsch. Tijdens protestacties tegen dat circulatieplan weerklonk haar naam geregeld. “Susanne, demission,” scandeerden betogers op het Raadsplein. Tijdens gemeenteraden kreeg ze te maken met verbale agressie en door bedreigingen hadden politiepatrouilles een tijdlang extra aandacht voor haar privéwoning.

“Met die periode heeft mijn beslissing echt niets te maken,” verzekert Müller-Hübsch. “Ik heb daar eigenlijk geen negatieve herinneringen aan overgehouden. Ik dacht toen: ‘that’s life, dat is politiek, dat is democratie.’”

Susanne Müller-Hübsch et Stijn D'Hollander, plaats 3 en 8 op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Anderlecht

Ecolo-Groen

| Susanne Müller-Hübsch en haar kabinetschef Stijn D'Hollander

Wel beseft de aftredende schepen hoe zwaar de impact van een lokaal mandaat is op haar persoonlijke leven. “Hoe zwaar dat weegt, mogen wij niet vergeten. Als je op lokaal niveau altijd op de frontlinie staat, heb je nooit rust."

"Mensen staan aan jouw deur, je bent altijd beschikbaar en mensen herkennen je en spreken je heel de tijd aan. Dat is zwaar voor je gezin, daarom zijn heel wat mensen blij dat het gedaan is, vooral mijn kinderen,” lacht ze. “Mijn jongste heeft altijd gezegd: ‘Mama, ik haat jouw partij.’ Nu ben ik weer een beetje meer thuis.”

Toekomstplannen

Müller-Hübsch zal meer tijd aan haar gezin kunnen besteden, maar blijft ook beschikbaar voor haar partij. Een echte exit uit de politiek wil ze deze stap niet noemen. “Ik ga de partij blijven steunen, maar op een andere manier. Ik voel me thuis binnen de groene familie. Ik blijf beschikbaar, maar op de achtergrond,” gaat ze verder.

"Ik loop niet weg om alles te laten vallen. Ik blijf zeker actief binnen de lokale fractie. De coronaperiode heeft zwaar gewogen op onze lokale groep en de laatste jaren hebben we niet veel leuke dingen kunnen doen, behalve werken. Het idee is dat we nu samen enkele leuke dingen organiseren, zoals uitstapjes en een paar feestjes. We hebben te veel gewerkt en te weinig aan onszelf en onze sociale contacten gedacht.”

"De persoonlijke aanvallen waren natuurlijk zwaar – dat ga ik niet ontkennen – maar ook daarover dacht ik altijd: ‘dit is een fase die voorbijgaat, hier moet ik door en dan zal ik er staan.’”

Susanne Müller-Hübsch

aftredend schepen

Over werken gesproken, wat Müller-Hübsch van plan is met haar verdere loopbaan buiten de politiek wil ze nog niet uit de doeken doen. Voor ze schepen werd, had ze een bedrijf dat biologische soep en andere voeding leverde met de fiets.

“Dat was mijn baby’tje, maar ik heb het moeten verkopen omdat dat niet te combineren viel met mijn schepenambt. Maar als zelfstandige werken is altijd al aantrekkelijk geweest voor mij, dus dat is wel een piste,” zegt ze.

1841 MEER BRUZZ Susanne Muller-Hubsch

| Susanne Müller-Hübsch op de Marchantbrug

“Ik moet nog nadenken, want de laatste maanden is het heel druk geweest. Ik ben ook nog eens ziek geweest en heb een operatie gehad. Ik heb heel wat ideeën en plannen, maar ik verspreid die liever nog niet in de pers. Wel weet ik dat het niet minder spannend gaat worden. Dit wordt gewoon een nieuwe periode in mijn leven.”

Op het politieke hoofdstuk dat ze nu afsluit, blikt ze ondanks alles positief terug. “Je mag niet vergeten dat ik als Duitser van Oost-Duitsland naar hier ben gekomen en deze job als schepen mocht doen. Dat vind ik bijzonder. Ik kreeg hier te horen dat ik erbij hoor,” aldus Müller-Hübsch nog.

“Ik heb veel gezien en geleerd. “Problemen oplossen en mensen helpen, dat vond ik leuk. De persoonlijke aanvallen waren natuurlijk zwaar – dat ga ik niet ontkennen – maar ook daarover dacht ik altijd: ‘dit is een fase die voorbijgaat, hier moet ik door en dan zal ik er staan.’”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni