Photonews

| David Leisterh

Brusselse MR start gesprekken met Les Engagés en Défi

JP
© BRUZZ
12/06/2024
Updated: 12/06/2024 19.44u

MR-lijsttrekker David Leisterh heeft woensdag al de eerste verkennende gesprekken gevoerd met Les Engagés en Défi voor de Brusselse regeringsvorming. Les Engagés legde al enkele thema's op tafel: "Het is niet omdat Ecolo verloren heeft, dat we het niet meer over klimaat kunnen hebben", zegt de Brusselse voorzitter van Les Engagés, Christophe De Beukelaer.

Over de inhoud van de gesprekken wil Leisterh nog niets loslaten. Leisterh zal "een zekere terughoudendheid in de media betrachten" om de kans op succes van zijn missie te vergroten. Naast politieke partijen zal hij ook een aantal spelers uit het maatschappelijk middenveld uitnodigen de komende tijd, weet persagentschap Belga.

Naast Défi, had Leisterh eest afgesproken met de Brusselse voorzitter van Les Engagés, Christophe De Beukelaer. "We hebben een aantal gemeenschappelijke doelstellingen, zoals de vereenvoudiging van de Brusselse instellingen, werkgelegenheid en het budget in evenwicht brengen", reflecteert De Beukelaer op die eerste ontmoeting aan BRUZZ.

Verder heeft De Beukelaer in het gesprek de belangrijke thema’s voor de partij nog eens aangehaald: klimaat, gezondheid en sociale cohesie. "Dat waren onze verkiezingsthema's en ook die heb ik op tafel gelegd," zegt hij. "Het is niet omdat Ecolo verloren heeft, dat we het niet meer over klimaat kunnen hebben."

Derde regeringspartner gezocht

Net als Wallonië en de Franse gemeenschap vonden Les Engagés en MR ook in Brussel in elkaar een onderhandelingspartner. In tegenstelling tot Wallonië en de Franse Gemeenschap, hebben MR en Les Engagés geen meerderheid in Brussel. Daarom moet Leisterh op zoek naar een derde regeringspartner.

De komende tijd spreekt hij ook met andere Franstalige partijen af. Alleen PTB zal geen uitnodiging ontvangen.

Grote dossiers

Leisterh hoopt dat hij voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober een regering heeft gevormd. "Dat is technisch zeker mogelijk, alleen moeten we het ook eerst eens worden", lacht De Beukelaer, die binnen enkele weken al aan de werkgroepen hoopt te kunnen beginnen.

Nadat Leisterh de verschillende partijen heeft gesproken, stelt hij een agenda op met de mogelijke regeringspartners. Vanaf dan leggen de betrokkenen in een reeks workshops hun prioriteiten vast voor het regeerakkoord.

Volgens De Beukelaer zou Brussel er baat bij hebben als er snel een nieuwe regering is. "Er zijn een aantal grote dossiers - zoals de metro - waar we snel mee aan de slag willen."

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel werd geschreven dat MR gesprekken aanging met PS, maar intussen werd aan BRUZZ verduidelijkt dat het niet om officiële gesprekken ging. Die vonden wel plaats met Les Engagés en Défi.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni