21 oktober 2023: persconferentie met Annelies Verlinden (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken

Minister Verlinden na schietpartijen: ‘Geen vraag van Brussel voor federale versterking'

© BRUZZ
29/02/2024

De Brusselse gemeenten en het Gewest kunnen vooral nog zelf heel wat maatregelen nemen tegen het escalerende drugsgeweld alvorens naar het federale niveau te kijken voor hulp. Dat zegt Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in HLN.

De voorbije weken vonden talloze schietpartijen plaats in Brussel: van de Marollen en Schaarbeek tot Sint-Gillis en Vorst. Daarbij gingen al verschillende stemmen op voor meer hulp van het federale niveau om de situatie opnieuw onder controle te krijgen. Zo pleitte minister-president Rudi Vervoort (PS) al voor een forse reactie met hulp van federale mankracht en vroeg de burgemeester van Sint-Gillis Jean Spinette (PS) om steun waarbij hij er op wees dat het politiekorps van de lokale zone Zuid 200 man tekort komt.

Verlinden wijst er donderdag echter op dat tal van aspecten in de huidige drugscrisis de verantwoordelijkheid zijn van het Brussels Gewest en de gemeenten die "alle bevoegdheden hebben" om in te grijpen. "Het stoort mij hoe snel er soms naar het federale niveau gewezen wordt als de boel in brand staat", klinkt het daarbij.

Afgelopen zomer kwam het federale niveau bij de escalerende situatie aan het Zuidstation weliswaar tussen, maar Volgens de minister zei Brussel toen expliciet dat het de situatie niet aankon. “Nu is er geen specifieke vraag naar bijkomende federale capaciteit.”

Verlinden wijst er daarbij ook op dat de federale politie reeds hard werkt aan de criminele netwerken in Brussel en ook daarnaast steun levert op belangrijke momenten zoals tijdens betogingen. “De Brusselse burgemeesters kunnen vooral zelf nog strenger optreden en de personeelskaders van hun korpsen opvullen.”

Efficiëntie

Tot slot krijgt ook minister-president Vervoort een veeg uit de pan. “Het was wenselijk geweest om die veiligheidsraad sneller bij elkaar te roepen. Het Gewest moet zijn rol veel forser opnemen, ze krijgen daar van de federale regering ieder jaar 55 miljoen euro voor.”

Het idee van een eengemaakte politiezone die effectiever de drugsproblematiek zou kunnen aanpakken, werd door Vervoort al meermaals van tafel geveegd. Volgens Verlinden zou een vereenvoudiging van de negentien gemeentes en zes politiezones echter al heel wat zoden aan de dijk brengen. “Het gaat om efficiëntie. Daar ontbreekt het Brussel aan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Annelies Verlinden, drugsproblematiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni