Politieke week over de strijd van Alain Maron voor verplichte isolatie woningen

© BRUZZ
02/02/2024

Over twintig jaar moet Brussel af van alle huizen met een slecht EPB-certificaat, een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Voor dat ambitieuze plan van minister van Leefmillieu Alain Maron (Ecolo) heeft de bevoegde commissie binnen het Brussels parlement deze week het licht op groen gezet. “Het is een kolossale opdracht”, aldus politiek analist Steven Van Garsse.

Concreet is het de bedoeling dat de labels G en F over tien jaar op de schop gaan, waarna D en E nog eens tien jaar later volgen. “Brussel moet dus volop aan de slag met renovatie en isolatie”, aldus Van Garsse. “Het gaat in eerste fase om maar liefst 260.000 woningen en tegen 2043 om 500.000.”

De reden dat het opeens zo snel moet gaan, heeft alles te maken met de klimaatdoelstelling die Brussel voor zichzelf heeft vooropgesteld: een daling van de broeikasgassen van 47 procent tegen 2030, en koolstofneutraal worden tegen 2050.

Sociale maatregel

De vraag is of dat allemaal haalbaar zal zijn, zeker omdat renovatie voor veel mensen in de eerste plaats gelijk staat aan dure investeringen. “Maar, dat is niet hoe Maron het voorstelt. Hij presenteert dit ook als een sociale maatregel: het zijn de armste gezinnen die in de energieverslindende woningen wonen en dus hoge facturen betalen of in een ongezonde leefomgeving vertoeven.”

Bovendien wijst de minister erop dat de isolatie van het dak en de vervanging van het verwarmingssysteem in de meeste gevallen volstaat. Daarnaast wordt ook een vangnet voorzien voor wie het allemaal niet dreigt te kunnen bolwerken.

Toch spreekt Van Garsse van een kolossale opdracht. Zullen er voldoende vakmensen voorhanden zijn en hoe zullen de aanpassingen concreet worden opgelegd? “Zal de administratie dit aankunnen, want wie verplichting zegt, zegt ook controle en zelfs boetes. Maron wil daarnaast ook de certificaten zelf nog meer stroomlijnen en de controles opvoeren tegen malafide certificateurs.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , EPB-certificaten , Alain Maron , Energie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni