1752 Fietspaden Albertlaan-04

| De Albertlaan in Vorst, die uitmondt in het Albertplein.

Bewoonsters en kinderen transitcentrum Ariane verhuizen naar gebouw in Vorst

NLS
© BRUZZ
31/05/2024

Een dertigtal vrouwen zonder papieren en een zestal kinderen die momenteel in transitcentrum Ariane in Sint-Lambrechts-Woluwe verblijven, verhuizen weldra naar Vorst. Dat bevestigen het kabinet van Brussels minister Alain Maron (Ecolo) en Nicolas Lonfils, de voorzitter van het OCMW van Vorst, dat zal bemiddelen tussen de nieuwe bewoners en de eigenaar van het gebouw. De verhuizing zou in de loop van de komende dagen plaatsvinden.

Begin dit jaar betrokken een dertigtal vrouwen zonder papieren en een zestal kinderen het voormalige Hotel Monty in Sint-Lambrechts-Woluwe. Daar moesten ze in mei vertrekken. Burgemeester Olivier Maingain (Défi) had immers een besluit uitgevaardigd om de bewoners onder te brengen in een leegstaande vleugel van het Fedasil-centrum Ariane.

Die verhuizing kon op weinig bijval rekenen van het Comité van vrouwen zonder papieren, dat de bezetting coördineerde. Ze hekelden onder meer uit het gebrek aan voorzieningen. Zo mochten de vrouwen geen douches in het gebouw gebruiken en gingen de lichten na een bepaalde tijd automatisch uit. Het OCMW van Sint-Lambrechts-Woluwe zorgde wel voor maaltijden aangezien er niet gekookt mocht worden.

ariane_2.png

Het opvangcentrum in de Arianelaan in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Overeenkomst

Maingain gaf toen aan hulp te hebben gevraagd aan het Brussels gewest. Minister Alain Maron (Ecolo), bevoegd voor Sociale Actie, liet weten een eventuele oplossing te hebben gevonden in Vorst.

Die piste blijkt nu concreet, zo bevestigt Simon Vandamme, woordvoerder van Maron. "Een bouwpromotor meldde ons dat hij over een mogelijkheid tot opvang beschikte", zegt Vandamme. "Daarop werd overleg georganiseerd tussen het comité dat de bewoonsters vertegenwoordigt, de eigenaar van het pand en de gemeente Vorst."

Dat overleg mondde uiteindelijk uit in een overeenkomst. De tekst is klaar en zal volgende week ondertekend worden door alle betrokken partijen.

Geen huur

Het nieuwe onderkomen van de vrouwen zonder papieren bevindt zich aan het Albertplein, aan het einde van de Albertlaan. Het OCMW van Vorst zal optreden als bemiddelaar tussen de bewoners en de eigenaar van het pand, en indien nodig instaan voor dringende medische zorgen.

“Er wordt geen huur gevraagd", zegt Nicolas Lonfils, voorzitter van het OCMW van Vorst. "Wel zijn de kosten van de voorzieningen, water en elektriciteit voor rekening van het comité”, zegt Lonfils. Het pand zou voordien een gemixte invulling gehad hebben, en zou moeten voldoen aan de noden van de bewoners.

In de loop van de komende dagen

De vrouwen kunnen er minstens tot het einde van dit jaar hun intrek nemen. “Daarna starten er werken aan het gebouw”, legt Lonfils uit. “Of ze er langer kunnen verblijven, zal dus afhangen van de planning van de werkzaamheden.”

Momenteel verblijven de vrouwen nog in opvangcentrum Ariane. De verhuizing zal wellicht in de loop van de komende tien dagen plaatsvinden, aldus nog het kabinet van Maron.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Vorst , Samenleving , OCWM Vorst , Olivier Maingain , fedasil , comité femmes sans-papiers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni