| Philippe Close in gesprek met de Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) en Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose (Open VLD).

Burgemeester Close: ‘Steeds intensere band met Vlaanderen, maar minder met Wallonië'

© BRUZZ
01/03/2024

"Ik probeer voortdurend Brussel te rehabiliteren voor Vlaanderen, en het werkt," zegt burgemeester van Brussel-Stad Philippe Close (PS) vrijdag in de krant L’Echo. Hij ziet de banden met Vlaanderen dan ook steeds intenser worden, in tegenstelling tot die met Wallonië.

Dat Close een hart heeft voor Vlaanderen is al langer duidelijk: in 2018 gaf hij als eerste Brusselse burgemeester een toespraak ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag. "Brussel laat Vlaanderen niet los," klonk het toen en dat begint nu vruchten af te werpen.

Zo ziet de burgemeester steeds meer Vlaamse bedrijven in Brussel investeren en zich er ook vestigen, zoals het bouwbedrijf Denys, de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka en heel wat architectenbureaus. Daarnaast wijst hij op gesprekken en de samenwerking met Grimbergen voor Parking C aan de Heizel of met de Vlaamse regering voor het Amerikaans Theater in Laken.

Win-win

Ook letterlijk komen er meer verbindingen tussen de gewesten: denk aan de plannen voor een tramlijn tussen Brussel en Willebroek en tussen Zaventem en de Navo-gebouwen. Die moeten het makkelijker maken voor de vele pendelaars: zo'n 55.992 Brusselaars pendelden in 2022 naar Vlaanderen voor hun job. Close geeft het voorbeeld van de luchthaven van Zaventem: "Het gaat om een win-win gezien het grote aantal werkzoekenden in Brussel en de tekorten in Vlaanderen."

Om de wisselwerking verder te doen groeien, brak Close eerder al een lans voor een uitbreiding van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. "Lange tijd keken Franstaligen neer op Vlamingen, maar vandaag is de prioriteit voor veel ouders dat hun kinderen Nederlands leren zodat ze een job kunnen krijgen," zegt hij in de loop van het gesprek.

Tegelijk ziet de burgemeester wel een groeiende afstand met Wallonië. "Als je van Laken naar Vilvoorde gaat, merk je nauwelijks een verschil in omgeving. Dat is anders in Waals-Brabant," klinkt het als voorbeeld. "Ik blijf tegen de Walen zeggen: verbind je opnieuw met je hoofdstad!"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Vlaanderen , burgemeester Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni