20240214 1877 Botanisch Brussel 2
Botanisch Brussel

Cannabisplant: Brusselse appartementen ideaal voor wiettelers

Andy Furniere
© BRUZZ
16/02/2024

Wiettelers in Brussel kiezen steeds vaker voor appartementen met kwaliteitsvolle ventilatiesystemen om cannabis te kweken. “Soms staan speurders in de gang zonder iets te ruiken.”

Wat zijn de eigenschappen van cannabis?

  • Vooral de bloemtoppen van vrouwelijke cannabisplanten bevatten roesopwekkende stoffen
  • De belangrijkste roesopwekkende stof is THC of delta-9-tetrahydrocannabinol. Andere belangrijke stoffen zijn cannabidiol (CBD) en cannabinol (CBN

De popgroep Doe Maar beschrijft de cannabisplant in hun klassieker 'Nederwiet' als een 'groene, mooie, welriekende, grote en sterke, ja een nuttige plant'. Maar in België is het in de eerste plaats een illegale plant. In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, is één enkel exemplaar kweken voor persoonlijk gebruik verboden – al wordt zo'n inbreuk niet altijd vervolgd op parketniveau.
Maar ontdekkingen van cannabisplantages door de politie zijn zowat schering en inslag. Eind januari nog stootte de politie – na een oproep voor inbraak – op een woning in Ukkel, met vier kweekruimtes en enkele honderden planten.

"Door kwaliteitsvolle ventilatiesystemen te gebruiken, vermijden telers beter dat de geur van de planten argwaan opwekt bij omwonenden"

Hoofdinspecteur van de sectie drugs van de politiezone Brussel-Zuid

Wat opvalt, is dat er in de laatste jaren meer plantages worden aangetroffen in gewone huizen en appartementen, zo bevestigt de hoofdinspecteur van de sectie drugs van de politiezone Brussel-Zuid, die liever anoniem wenst te blijven. “Door de professionalisering van de kweekmethodes kunnen telers op een kleine oppervlakte een aanzienlijke opbrengst genereren, waardoor ze minder op zoek moeten naar grootschalige industriële panden. Ze slagen er meer en meer in om de groei van de planten te optimaliseren door het gebruik van betere groeilampen, kweekschema's en groeimiddelen.”

Door kwaliteitsvolle ventilatiesystemen te gebruiken, vermijden telers bovendien beter dat de geur van de planten argwaan opwekt bij omwonenden. “Soms staan speurders aan de voordeur, en zelfs in de gang, zonder iets te ruiken,” zegt de hoofdinspecteur. “Pas als de agenten de kweekruimte betreden, worden ze de geur gewaar.”

De speurders van Brussel-Zuid vinden dergelijke plantages overal in hun zone. “Zowel in woningen in de buurt van het Zuidstation als in een mooiere wijk zoals Hoog-Vorst bijvoorbeeld. De verhuurders van die woningen handelden vaak te goeder trouw en blijven dan achter met veel schade, die ze moeilijk vergoed kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan waterschade, grote geboorde gaten en schimmel op de muren. De criminelen tappen vaak ook elektriciteit af, met de nodige gevolgen voor energieleveranciers en Sibelga.”

Of zoiets bestaat als een typische 'Brusselse cannabissoort' weet de hoofdinspecteur niet. Wel wordt zogenaamde Cali-wiet steeds vaker aangetroffen, waarbij Cali een referentie is naar Californië. De drug wordt om zijn 'onovertroffen kwaliteit' sterk gewaardeerd bij telers en gebruikers, zo zeggen gespecialiseerde sites.
“Wat we daarnaast ook duidelijk zien, is dat het gehalte aan THC (de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis, red.) blijft stijgen.” Dat zorgt voor een sterker high-gevoel.

Botanisch Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Botanisch Brussel, botanisch brussel, wiet, Cannabis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni