Verhuizing 350 asielzoekers uit Molenbeeks opvangcentrum op lange baan geschoven

JB
© BRUZZ
02/05/2024

De 350 asielzoekers die normaal gezien dit voorjaar uit het opvangcentrum op de François Sebrechtslaan zouden vertrekken, zullen wellicht ten vroegste begin 2025 verhuizen naar een nieuwe Fedasil-locatie in Molenbeek. Dat laat het asielagentschap weten aan BRUZZ.

In september vorig jaar kwam een oplossing uit de bus voor de 350 asielzoekers in het opvangcentrum in de François Sebrechtslaan, na een juridische saga waarin Fedasil en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) enerzijds en Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) anderzijds maandenlang lijnrecht tegenover elkaar stonden.

Moureaux is het asielcentrum liever kwijt dan rijk, gelet op de moeilijke socio-economische situatie in de gemeente en omdat Molenbeek al een opvangcentrum telt.

Fedasil is daarentegen altijd positief geweest over de werking van het centrum sinds het begin 2022 de deuren opende. Met het tekort aan opvangplaatsen in het achterhoofd was er dan ook een capaciteitsuitbreiding op til, van 350 naar 600 bedden.

Studentenwoningen

Zover komt het niet: de betrokken partijen kwamen overeen dat de 350 asielzoekers naar een andere, nieuwe Fedasil-locatie op het Molenbeekse grondgebied konden verhuizen.

Daarmee leek het Molenbeeks gemeentebestuur vooral te willen toegeven aan druk van de buurtbewoners, die zich massaal tegen het opvangcentrum hadden gekant.

De deal zou tegelijkertijd de creatie van studentenwoningen en een gemeenschapscentrum voorzien op het adres van het huidige opvangcentrum. Dit voorjaar moest de verhuis mondjesmaat op gang komen, klonk het destijds.

Maar vandaag blijkt er van een verhuizing nog niets in huis te zijn gekomen. Een nieuwe opvanglocatie is er voorlopig niet en volgens Fedasil zal de geplande verhuizing er dit jaar wellicht niet meer komen.

Dilbeek

Even kwam een woonzorgcentrum in de Palokewijk, dicht bij de grens met Dilbeek, in beeld. Maar die piste werd al even snel weer van tafel geveegd. “Het is meteen stilgevallen na de commotie die errond ontstaan is”, zegt burgemeester van Dilbeek Willy Segers (N-VA) aan BRUZZ. “Men heeft mij sindsdien alleen gezegd dat die locatie dichtbij Dilbeek geen scenario meer is.”

Fedasil laat weten dat er enkele concrete pistes onderzocht worden, maar meer info wil het asielagentschap voorlopig niet kwijt.

Ook een lid van het Molenbeekse schepencollege dat het dossier mee opvolgt, kan er vandaag niets over lossen. “Het is volledig tot stilstand gekomen. Volgens mij wil de eigenaar van het gebouw zekerheden over de toekomst van zijn pand.” Niet alleen die eigenaar, de gemeente en Fedasil zijn betrokken partij, maar ook het Brussels Gewest, dat de studentenwoningen financieel mee zou dragen.

Burgemeester Moureaux was niet bereikbaar voor een reactie op de stand van zaken van de verhuizing.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Politiek , fedasil , home sebrechts

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni