Willy Segers is de burgemeester van Dilbeek.

| Willy Segers, burgemeester van randgemeente Dilbeek.

Ongenoegen over mogelijke verhuis Molenbeekse asielzoekers naar Palokewijk

JDK
© BRUZZ
11/09/2023

De 350 asielzoekers uit Home Sebrechts zouden verhuizen naar een leegstaand woonzorgcentrum in het Molenbeekse gedeelte van de Palokewijk. Dat menen de N-VA-politici Willy Segers, burgemeester van Vlaamse randgemeente Dilbeek, en voormalig staatssecretaris Theo Francken. Beiden hebben hun ongenoegen geuit over de mogelijke verhuis. "Op 50 meter van de gemeentegrens, en wij zijn helemaal niet geraadpleegd," betreurt Segers.

Maandagmiddag maakten staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) en Molenbeeks burgemeester Moureaux vanuit Sint-Jans-Molenbeek bekend dat er, na jarenlang dispuut, een akkoord werd gevonden voor de 350 asielzoekers die in Home Sebrechts verblijven. De bewoners zouden volgend jaar naar een andere locatie verhuizen, maar waar dat nieuwe centrum komt, was nog niet bekend.

Toch uitte voormalig staatssecretaris Theo Francken op Twitter/X plots zijn ongenoegen dat de asielzoekers "in de Palokewijk op 100 meter van Dilbeek" terecht zouden komen. En ook Ring TV schrijft op dat burgemeester Segers niet opgezet is met de komst van het centrum "op nog geen honderd meter van de Palokewijk".

'Eerst overleggen met de mensen'

Noch staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) noch Molenbeeks burgemeester Moureaux (PS) willen het nieuws bevestigen of ontkennen aan onze redactie.

Segers zegt De Moor vandaag zelf aan de lijn te hebben gekregen over het onderwerp, waarop hij ook zijn bezorgdheden voor de gemeente Dilbeek uitte. "Maar ook aan mij wou ze de locatie niet bevestigen,” zegt de burgemeester aan BRUZZ. "Ze willen eerst overleggen met de mensen daar in de buurt."

Daar ligt voor de Dilbeekse burgemeester het probleem. "Dat is geen manier van werken", zegt hij. "Akkoord, er moeten oplossingen komen en het is Molenbeeks grondgebied, maar toch had ik hierover graag in overleg getreden."

Segers betwijfelt namelijk of de locatie geschikt is. Anderhalve kilometer verder, op zijn eigen grondgebied, ligt al een opvangcentrum voor minderjarige Afghanen. "Dat wordt een beetje veel in die buurt, dat is niet evident voor de bevolking."

Vuilbak

Op X (voorheen Twitter) uitten ook twee andere N-VA-politici al hun ongenoegen over de mogelijke locatie. "Vlaams-Brabant dient niet als ‘vuilbak’ van Brussel," zegt Theo Francken. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts had het dan weer over "een akkoord ten koste van de Vlaamse rand".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni