De toekomstige zacht hellende passerelle die Cyclostrade CR1 doorheen het park van Thurn & Taxis verbindt met het Bockstaelplein

VVV architecture

| De toekomstige zacht hellende passerelle die de cyclostrade doorheen het Pannenhuispark verbindt met het Bockstaelplein (simulatiebeeld).

Beliris bouwt fietspasserelle aan uitgang Pannenhuispark

HUB
© BRUZZ
08/04/2024

Beliris gaat een passerelle aanleggen in het Pannenhuispark in Laken zodat fietsers het park vlot in en uit kunnen vanaf Bockstael. Ook in het aangrenzende park L28 komt er een nieuwe zachte fietshelling naar de uitgang aan Belgica.

Beliris, de federale bouwheer voor Brussel, wil een cyclostrade aanleggen die loopt van Anderlecht tot Bockstael, langs spoorlijn L28. Het tracé passeert langs de recentelijk aangelegde parken L28 en Pannenhuis, die in elkaar overvloeien.

Het Pannenhuispark - tussen Pannenhuis en Bockstael - werd drie jaar geleden aangelegd door Leefmilieu Brussel. Er kwam een fietsstrook, maar het is voor fietsers heel moeilijk om aan het Bockstaelplein het park uit te raken. Het plein ligt acht meter hoger en er is nu alleen een steil paadje met kasseien naar het pocketparkje Tielemans, net naast het Bockstaelplein.

Lees verder onder de foto's

De cyclostrade CR1 doorheen het park van Thurn & Taxis eindigt ter hoogte van Bockstael vandaag met een steile helling (boven), maar krijgt een zacht hellende passerelle (onder)

Saskia Vanderstichele/VVV architecture Montage: BRUZZ

| De fietsroute doorheen het Pannenhuispark eindigt ter hoogte van Bockstael vandaag met een steile helling (boven), maar krijgt een zacht hellende passerelle (onder).

Beliris vraagt nu een stedenbouwkundige vergunning voor de aanleg van een fiets- en voetgangersbrug met een lichte helling. Het openbaar onderzoek is aan de gang en loopt tot 25 april.

Het park L28, tussen Pannenhuis en Belgica, opende in 2014 en werd door Beliris zelf aangelegd, met een trap én een toegang voor fietsers. Maar ook deze fietstoegang blijkt te steil en onhandig. Daarom gaat Beliris een lange, zachte helling maken naast de huidige trap, die behouden blijft en wordt vergroend.

Cyclostrade in stukjes

De aanleg van de cyclostrade tussen Anderlecht en Bockstael, via Molenbeek, Koekelberg en Jette, is door Beliris in stukjes opgedeeld. De zone tussen Bockstael en Belgica, met de nieuwe geplande uitgangen, staat het verst. “De andere zones zitten in een verregaande studiefase,” zegt Elien De Swaef, woordvoerder van Beliris, “maar er zijn ook al stukjes waarvoor de vergunning binnen is.”

Wanneer de hele fietsroute C223 klaar zal zijn, kan De Swaef momenteel nog niet zeggen. “Het hangt van zoveel af, onder meer van onderhandelingen met de gemeenten.”

Cyclostrade CR1 doorheen het park van Thurn & Taxis, met de trappen ter hoogte van Belgica (simulatiebeeld.)

VVV Architecture. Montage: BRUZZ

| De uitgang van het park L28 aan Belgica wordt ook vernieuwd: langs de huidige trap komt een zachte helling voor fietsers (simulatiebeeld).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni