ORG

Vergunning binnen voor heraanleg Grondelsplein in Anderlecht

© BRUZZ
08/04/2024

Beliris, de federale bouwheer voor Brussel, heeft een stedenbouwkundige vergunning gekregen voor de herinrichting van het Grondelsplein in Anderlecht. Het wordt een volwaardig plein met toegang tot het Klein Eilandpark. De werken zouden in de loop van 2025 starten.

Momenteel is het Grondelsplein een kruispunt tussen de Grondelsstraat, de Prévinairestraat en de Dokter Kubornstraat. Daar komt volgend jaar verandering in. De huidige verkeerssituatie wordt er herleid naar een volwaardig plein, met meer groen en plaats voor zwakke weggebruikers.

Een van de twee tunneldoorgangen aan het plein wordt autovrij gemaakt. De andere blijft wel toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Door die knip kan het plein van gevel tot gevel aangelegd worden. Zo komt er onder andere plaats vrij voor een speeltuin voor kinderen en zitmeubilair.

Ontharding

De meest waardevolle bomen die nu aan het kruispunt staan, zullen behouden blijven en geïntegreerd worden in het project. Een deel van het plein zal ook onthard worden, en de 24 huidige parkeerplaatsen worden er twee, voorbehouden voor mensen met een beperking. Wel komen er fietsnietjes voor zowel gewone modellen als cargofietsen.

De werken zouden starten in de loop van 2025 en kaderen binnen een groter project, dat de herinrichting van de publieke ruimtes rond het Biestebroekdok voorziet. Zaterdag 27 april staat in de namiddag nog een infomarkt rond de heraanleg van het Grondelsplein op het programma. Geïnteresseerden kunnen er de plannen inkijken, en het projectteam zal er ter beschikking staan voor vragen en opmerkingen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni