| Simulatiebeelden van de nieuwe toren aan metrostation Delta.

Vergunning ingediend voor nieuwe woon-en werktoren aan Delta in Oudergem

RV
© BRUZZ
19/03/2024

Projectontwikkelaar Triomphe 172 heeft een stedenbouwkundige aanvraag ingediend voor een nieuwe 80 meter hoge toren met zowel kantoren als woningen op de Triomflaan in Oudergem, vlak bij metrostation Delta. De gemeente wijst er echter op dat ze een gebouw van meer dan 60 meter niet zou goedkeuren.

Een toren van 20 verdiepingen zou gebouwd worden ter vervanging van het gebouw waar voorheen Europ Assistance gevestigd was.

Het project, ontworpen door het architectenbureau 51N4E, omvat 5.430 m² kantoren, 12.181 m² woningen (95 eenheden, van studio's tot vier slaapkamers) en 649 m² handelszaken (een restaurant en een café).

Er komt ook 828,5 m² aan groen op het dak en op de terrassen van de onderste en bovenste verdiepingen, 1.232 m² gemeenschappelijke ruimte rond het gebouw, 95 parkeerplaatsen en 213 plaatsen voor fietsen.

Sloop

Hiervoor moet het huidige gebouw worden gesloopt. Op dit moment zijn er enkele bedrijven gevestigd, waarvan de huurcontracten aan het eind van het jaar aflopen. De eerste vier verdiepingen worden tijdelijk verhuurd aan het Brussels Gewest voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, waarvan het huurcontract in september afloopt.

De Delta-site is opgenomen in het Richtplan van Aanleg (RPA) ‘Delta Herrmann-Debroux', dat werd goedgekeurd op 28 april 2022.

De site was in 2018 al het onderwerp van een vastgoedproject van een heel andere schaal. Delta Tower was een project van 50.000 m² ontworpen door de architecten Sou Fujimoto uit Japan en het Belgische Awaa Architecture. Het project werd te ambitieus bevonden en werd afgewezen door de gemeente.

'Te vroeg'

De huidige ontwikkelaar wilde geen commentaar geven op het nieuwe project en verklaarde dat "het nog te vroeg is".

Wat de gemeente betreft, legt Alain Lefebvre (Défi), schepen bevoegd voor Ruimtelijke Ordening van Oudergem, zich neer bij de beslissing van de gemeente na afloop van het overlegcomité.

Hij wijst erop dat de gemeente er al mee had ingestemd om "de hoogte van elk project op deze site te beperken tot 60 meter".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni