— Brussel kiest

Vlaams Parlement

Rapport van de Brusselaars in het Vlaams Parlement: vechten om aandacht

Het Vlaams Parlement.© PhotoNews

De Brusselaars in het Vlaams Parlement hebben het niet makkelijk om uit de verf te komen. Al was het maar omdat ze alleen werken rond de zachte thema’s als onderwijs, cultuur en welzijn. Nochtans zijn ze essentieel om de Brusselse stem in het Vlaams Parlement te vertolken. Maar lukt dat ook?

Lionel Bajart (Open VLD)

Lionel Bajart, kandidaat van Open VLD voor het Vlaams Parlement
© Open VLD

Aantal ingediende voorstellen tot

 • resolutie: 6
 • decreet: 10
 • Vragen en interpellaties: 238

Waarvan moet u Lionel Bajart kennen?

Lionel Bajart formuleerde openlijk kritiek op de VRT, omdat die geen duiding gaf bij de mening van een ex-Syriëstrijder in het televiseprogramma De Afspraak. Verder liet hij zich wel vaker kritisch uit over de VRT, de beheersovereenkomst van die openbare omroep en het budget dat de VRT krijgt toegewezen. In het Brusselse politieke landschap was hij dan weer grotendeels afwezig.

Zien we hem terug?

Dat hangt ervan af. Bajart krijgt net als in 2014 plaats 2 op de lijst. Of Open VLD opnieuw twee van de zes Brusselse zitjes in het Vlaams Parlement kan veroveren, is – de groene golf in gedachten - nog maar de vraag.

Joris Poschet (CD&V)

Brussel Kiest 2018 Jette CD&V Joris Poschet
© CD&V

Aantal ingediende voorstellen tot

 • resolutie: 5
 • decreet: 5
 • Vragen en interpellaties: 241

Waarvan moet u Joris Poschet kennen?

Joris Poschet was van 2008 tot 2012 fractiemedewerker van CD&V in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en van 2012 tot 2014 communicatiemedewerker van toenmalig minister Brigitte Grouwels. In juli 2014 werd hij effectief Vlaams Parlementslid als opvolger van Bianca Debaets. Op 14 oktober 2018 raakte Poschet verkozen tot gemeenteraadslid in Jette. Hij raakte vooral bekend door zijn metingen van de luchtkwaliteit in de hoofdstad.

Zien we hem terug?

Niet meer in het Vlaams Parlement, want hij staat op de derde plaats van de lijst voor het Brussels parlement, een strijdplaats. Hij wordt halverwege de bestuursperiode Vlaamse schepen in Jette.

Elke Van den Brandt (Groen)

Elke Van den Brandt, kandidate en lijsttrekker Brussels Parlement voor Groen
© Groen

Aantal ingediende voorstellen tot

 • resolutie: 26
 • decreet: 6
 • Vragen en interpellaties: 342

Waarvan moet u Elke Van den Brandt kennen?

Elke Van den Brandt is voormalig ondervoorzitter van Groen. Ze ijvert in het Vlaams Parlement voor tweetalig onderwijs in Brussel, maar is ook de welzijnsexperte van haar partij, met speciale aandacht voor de wachtlijsten in de zorg van jeugdhulp en personen met een handicap. Van den Brandt zit sinds de lokale verkiezingen ook in de gemeenteraad van Ganshoren.

Zien we haar terug?

Zonder twijfel, want Van den Brandt verhuist opnieuw van het Vlaamse niveau naar Brussel. Ze trekt de lijst voor het Brussels parlement voor Groen. Als de groenen in de regering komen, ligt een post als minister of staatssecretaris voor het grijpen.

Karl Vanlouwe (N-VA)

Karl Vanlouwe, lijsttrekker bij de effectieven op de lijst van N-VA voor het Vlaams Parlement
© N-VA

Aantal ingediende voorstellen tot

 • resolutie: 13
 • decreet: 3
 • Vragen en interpellaties: 270

Waarvan moet u Karl Vanlouwe kennen?

Zijn discussies en commentaren op Twitter. Daar neemt hij geen blad voor de mond. Behalve Vlaams Parlementslid is Vanlouwe ook gemeenteraadslid in Ganshoren en deelstaatsenator. De geboren West-Vlaming leunt aan bij de strekking-Theo Francken. Hij hoopte een tijd de nummer één te worden in Brussel, maar moest de duimen leggen voor Cieltje Van Achter. Goeie debater.

Zien we hem terug?

Vanlouwe is lijsttrekker in Brussel voor het Vlaams Parlement, en heeft dus weinig te vrezen.

Yamilla Idrissi (SP.A)

Yamilla Idrissi
© Franky Verdickt
| Yamilla Idrissi.

Aantal ingediende voorstellen tot

 • resolutie: 3
 • decreet: 2
 • Vragen en interpellaties: 108

Waarvan moet u Yamilla Idrissi kennen?

Van 2001 tot 2003 was Yamilla Idrissi kabinetsmedewerkster bij minister Frank Vandenbroucke. Sinds 2009 is ze Vlaams Parlementslid, als een van de zes Brusselse volksvertegenwoordigers. Idrissi profileerde zich vooral op culturele thema’s, maar was de laatste tijd langdurig afwezig door ziekte. De advocate ijverde voor een museum voor Moderne Kunst in het gewest en droeg daarmee een steentje bij tot de realisatie van Kanal in de oude Citroëngarage.

Zien we haar terug?

Niet in de politiek alvast. Idrissi kondigde haar afscheid van de politiek aan en zoekt andere horizonten op. “Ik heb gezegd wat ik te zeggen heb. Ik wil impact blijven hebben op de samenleving. Waar of hoe, dat weet ik nog niet,” zei ze in Knack.

Franc Bogovic (Open VLD)

Franc Bogovic (Open VLD)
© Open VLD

Aantal ingediende voorstellen tot

 • resolutie: 1
 • decreet: 0
 • Vragen en interpellaties: 13

Waarvan moet u Franc Bogovic kennen?

Franc Bogovic deed pas op 24 september 2018 zijn intrede in het Vlaams Parlement, ter vervanging van Ann Brusseel, die directeur van de Erasmushogeschool werd. De tijd was echter te kort om zich echt te kunnen profileren.

Zien we hem terug?

Dat kan, want hij staat als eerste opvolger op de lijst. Gesteld bijvoorbeeld dat lijsttrekker Els Ampe een uitvoerend mandaat krijgt, dan mag ze niet in het parlement zitten. En dan staat Franc Bogovic klaar om haar plaats in te nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?