Lijsttrekker Christos Doulkeridis (Ecolo) en nummer 2 Audrey Lhoest (Ecolo)

Groenen: ‘Elsene wordt nationaal voorbeeld van burgerpolitiek’

RVE
© BRUZZ
28/06/2018

De Elsense groenen zijn klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ze trekken met opvallend veel onafhankelijken, waaronder heel wat expats, naar de kiezer. Focuspunten zijn de voorspelbare lucht- en levenskwaliteit, maar ook burgerparticipatie wordt een heet hangijzer. “En daarin moet Elsene voor heel België een voorbeeld worden. We lanceren een nieuwe politieke filosofie.”

logo Brussel Kiest 2018

Onder kandidaat-burgemeester en voormalig Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis prijken enkele voorspelbare namen. Binnen de top-10 zien we Ecolo-gemeenteraadsleden Audrey Lhoest (plaats 2), Yves Rouyet (3) en ‘expat’ Betrand Wert (9). Wie zien ook 9 onafhankelijken, waarvan twee in de top-10.

Op de lijst ook drie Groen-leden, met Els Gosse op plaats 10, Peggy Stevens op 16 en gemeentelijk voorzitter Simon Boone op 25. Bij een verpletterende groene overwinning is Gosse dus de aangewezen kandidaat-schepen voor Nederlandstalige aangelegenheden. “Maar ook Mobiliteit interesseert me erg, zoals alle bevoegdheden die met levenskwaliteit te maken hebben.”

Nationaal voorbeeld

Op de lijstduwersplaats prijkt nog altijd nationaal Ecolo co-voorzitster Zakia Khattabi. Twee plekken boven haar vinden we, als onafhankelijke, de gevierde UCL-rechtenprofessor en Franquiprijswinnaar Olivier De Schutter. Hij wordt als voormalig VN-rapporteur internationaal geprezen als voedselrechtenspecialist.

De prof verduidelijkt evenwel dat hij geen politiek ambt ambieert. Hij wil Doulkeridis vooral helpen om een ongeziene nieuwe soort politiek te laten oprijzen in Elsene, een waar burgerparticipatie deel wordt van de politieke basisstructuur.

“We zien daarvoor een enorm potentieel bij de Elsense bevolking,” verduidelijkt Doulkeridis bij BRUZZ. “Daarom willen we er ver in gaan: er moet een nieuwe politieke filosofie uit ontstaan. Elsene wordt dan een voorbeeldgemeente voor heel Brussel en zelfs heel België.”

Het nieuwe Freiburg

De Schutter heeft lang genoeg op internationaal niveau gewerkt om te begrijpen dat echte politieke innovatie zich op het gemeentelijke niveau afspeelt, dat zegt hij bij L’Echo.

augustinerplatz freiburg

De Schutter: "De vergroening van Freiburg verandert alles: minder lawaai, minder spanningen."

De academicus wil ook qua leefbaarheid helpen om van Elsene een voorbeeldgemeente te maken. Concreet haalt hij daarvoor het model van het Duitse Freiburg aan, een stad met brede voetpaden en straten voorbehouden aan fietsers. “Het kost niet veel, maar het verandert alles,” besluit De Schutter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Kiest 2018: Elsene , Ecolo/Groen , Olivier De Schutter , Christos Doulkeridis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni