— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Jans-Molenbeek

Francken linkt zege Moureaux aan 'jihadplan'

© Belgaimage
| Catherine Moureaux (PS) viert haar verkiezingsoverwinning met haar achterban op 14 oktober 2018.
Updated: 18-10-2018 - 14:47

Commotie over een overwinningsfoto van Catherine Moureaux (PS), afgelopen zondag na de bekendmaking van de kiesresultaten in Sint-Jans-Molenbeek. "Alleen maar mannen," tweet staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Hij legt ook een link met een niet nader benoemd 'jihadplan'. Fotograaf Mathieu Golinvaux, die het plaatje schoot, is verontwaardigd over het gebruik van zijn beelden.

Het is een spectaculair beeld, Catherine Moureaux (PS) die boven op een witte 4x4 haar overwinning viert, omringd door een schare jubelende fans. Vooral mannen, wellicht van buitenlandse origine, die de vrouwelijke kandidaat-burgemeester toejuichen.

De satirische website Nord-Presse had de foto op Facebook gedeeld, met de commentaar: "De Parti Islam heeft geen enkele verkozene. Hoewel, in Molenbeek wordt daaraan getwijfeld." Ondertussen is de post, die talloze keren becommentarieerd werd, verwijderd.

Lees verder onder de afbeelding.

181018 Commotie rond foto moureaux
© Mathieu Golinvaux

Maar ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) sprong op de kar en retweette de foto driemaal, ook in het Engels. Zijn commentaar, onder meer: "Kanaalplan in het kanaal, jihadplan op tafel. Waar zijn de vrouwen?"

In de val

Fotograaf Mathieu Golinvaux is niet te spreken over het "misbruik" van zijn foto. “Ik vind het angstaanjagend dat Theo Francken, nota bene staatssecretaris, in de val is getrapt van een satirische website,” zegt hij aan BRUZZ. “Hij wil duidelijk alleen maar zijn eigen standpunt brengen en doet niet de moeite om het volledige verhaal te achterhalen.”

Andere foto’s, van BRUZZ, Belga en Golinvaux zelf, tonen overigens wel degelijk vrouwen die Moureaux feliciteren.

Lees verder onder de foto's.

Weerzinwekkend

Golinvaux vertelt het volledige relaas van die bewogen verkiezingsavond bij de krant L’Avenir. “Pas de volgende dag zie ik hoe de foto’s een eigen leven zijn gaan leiden, vaak gepaard gaand met racistische commentaren, steeds weerzinwekkender en bol van veralgemeningen.”

“Met de foto wilde ik tonen hoe we dat moment beleefd hebben, zonder oordeel. Maar zoals vaak is het gemakkelijk om te oordelen eens de foto uit zijn context gehaald is.”

Francken reageert

Ondertussen heeft staatssecretaris Theo Francken (N-VA) meer uitleg gegeven bij zijn tweets. "Als je hoort dat burgemeester Moureaux het Kanaalplan wil afvoeren, dan vinden wij dat absoluut geen goede zaak. Er is daar nog altijd een broeihaard", zegt zijn woordvoerster aan BRUZZ. Moureaux heeft intussen wel al ontkend dat ze de agenten van het Kanaalplan liever kwijt dan rijk is.

"De aanslagen en de doden die daarbij vielen: die gebeurden niet in Molenbeek, maar daarbuiten. Het is dus in het belang van de algemene veiligheid dat het Kanaalplan wordt verdergezet", besluit Francken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?