— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Joost-ten-Node

Geen gemeenteraad in Sint-Joost tot na de verkiezingen

© BRUZZ

De gemeente Sint-Joost zal tot na de verkiezingen in oktober geen gemeenteraad meer houden. Zo kan iedereen zich op de verkiezingscampagne concentreren. De oppositie is niet tevreden met de beslissing, "die in de nasleep van het OCMW-schandaal genomen is."

Het nieuws maakte burgemeester Emir Kir (PS) bekend op de gemeenteraad van 25 juni.

Dat er tijdens de zomermaanden geen gemeenteraad is, is niet ongewoon. Maar in september wordt deze normaal gewoon hervat. Dat is niet het geval in Sint-Joost: "We hebben ervoor gekozen geen gemeenteraad te houden om ons volledig te kunnen concentreren op de verkiezingscampagne," bevestigt het kabinet aan BRUZZ.

De oppositie is niet tevreden met die keuze: "Ik vraag mij af of dat zomaar kan. En dat in nasleep van de problemen bij het OCMW en het schrappen van eerste schepen Mohamed Azzouzi (PS) van de lijst," zegt Frederic Roekens (Groen). Die kreeg pas half juni lucht van het boekhoudkundig geknoei bij het OCMW, en kan nu daarop dus geen oppositie meer voeren.

"Eerder pro forma"

Maar kan dat, de gemeenteraden schrappen? Volgens politicoloog Dave Sinardet is het eerder ongebruikelijk. "Het is zeker niet de regel dat de gemeenteraad niet doorgaat om campagne te voeren. Maar eigenlijk weet iedereen wel dat de partijen toch vooral bezig zijn met de verkiezingen en dat die vergaderingen eerder pro forma zijn."

Sinardet voegt eraan toe dat men zich kan inderdaad afvragen of er met het OCMW-schandaal en het schrappen van schepen Azzouzi in het achterhoofd, geen bijkomende redenen zijn waarom de gemeenteraad niet door gaat.

In elk geval moet de gemeenteraad volgens de wet minstens tien keer per jaar samenkomen. Een inhaalbeweging aan het einde van het jaar zal dus nodig zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?