| De Brusselse regering, met onder meer minister voor Begroting Sven Gatz (tweede van links). Archiefbeeld

Nieuw Comité 'budgettaire voorzichtigheid’ moet begroting uit het slop krijgen

Steven Van Garsse
© BRUZZ
16/05/2025

De Brusselse regering wil het begrotingstekort dit jaar beperken tot 1,2 miljard euro. Een comité waarin de Inspectie van Financiën zit, de begrotingsadministratie en de kabinetten, gaat er zich over buigen, al zijn er bij Ecolo en Défi nog heel wat vragen over de methodologie.

Zowel minister-president Rudi Vervoort (PS) als begrotingsminister Sven Gatz (Open VLD) hebben een nota klaar om de Brusselse begroting uit het slop te halen. De PS wil werken aan een echte begroting, Gatz stelt bewarende maatregelen voor, die sporen met een regering in lopende zaken.

Bedoeling van Gatz was dat alle ministers tegen 15 mei met een reeks voorstellen kwamen om de uitgaven onder controle te houden, door onder meer aan te geven waar investeringen kunnen worden uitgesteld, en hoe oplopende personeelskosten in bedwang kunnen worden gehouden. Maar zover is het dus niet gekomen.

Er is beslist om de nota van Vervoort en Gatz samen te voegen en om de discussie verder te zetten in een ‘Comité van budgettaire voorzichtigheid’. Daarin zitten naast de kabinetten, ook de Inspectie van Financiën en de begrotingsadministratie.

Er moeten wel nog een aantal zaken worden uitgeklaard over de methodologie, zo valt te horen bij het kabinet Gatz. Die zullen binnen dat Comité worden besproken.

Geen meerderheid

Onder meer bij de Ecolo-ministers worden vragen gesteld over de démarche, omdat de ontslagnemende regering geen meerderheid heeft.

Dat is niet nieuw: minister Alain Maron had zich eerder al sceptisch uitgelaten over het maken van een begroting door een ontslagnemende regering. Vooruit daarentegen is daar wel voorstander van. Ook Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej vindt dat de ontslagnemende regering een echte begroting moet voorstellen in september 2025, in plaats van voorlopige twaalfden, die dan door het parlement goedgekeurd kan worden.

Sommige partijen vinden dan weer dat er bij de opmaak van een dergelijke noodbegroting niet alleen naar de uitgavenzijde moet worden gekeken, maar ook naar de inkomsten. Maar ook voor nieuwe belastingen is een meerderheid in het parlement nodig.

Rating

In de achtergrond speelt het bezoek van het ratingbureau Standard and Poor’s aan Brussel eind deze maand. Vorig jaar heeft minister Sven Gatz aan het ratingbureau een begrotingstraject voorgelegd, met de belofte om in 2025 het gat in de begroting te beperken tot 1,2 miljard euro en de schuldgraad onder de 210 procent te houden.

De Brusselse regering wil met de oprichting van het ‘Comité voor budgettaire voorzichtigheid’ aangeven dat er wel degelijk werk wordt gemaakt van saneringen.

Of dat zal volstaan zal in juni moeten blijken, als Standard and Poor's haar rating voor het Brussels Gewest aflevert. Die ging vorig jaar van AA- naar A+, of van 'heel betrouwbaar' naar 'betrouwbaar, maar kwetsbaar voor veranderingen in de economie'.

Een nieuwe ratingverlaging valt niet uit te sluiten. Daardoor riskeert het lenen op de financiële markten duurder uit te vallen.

Brussel zonder regering

Sinds 9 juni 2024 wacht Brussel op een nieuwe regering. Wanneer komt er een politiek akkoord? BRUZZ vraagt zich af 'Hoelang nog?' en toont de impact van de impasse in feiten, cijfers en meningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Brussel zonder regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni