Valentine Delwart, schepen in Ukkel (MR)

| Valentine Delwart, schepen in Ukkel (MR.)

Parket voert onderzoek naar MR en loon van secretaris-generaal Valentine Delwart

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
28/05/2024
Updated: 28/05/2024 18.06u

Na een melding van burgerbeweging Transparencia voert de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC) in opdracht van het parket een onderzoek naar de MR en secretaris-generaal Valentine Delwart. Dat schrijft Le Vif en wordt bevestigd aan BRUZZ. Delwart overschreed jarenlang het loonplafond omdat ze zogezegd betaald werd door de partij, terwijl dat eigenlijk de Kamer was. Ook Georges-Louis Bouchez werd een tijd als gedelegeerd bestuurder betaald door de Kamer, maar overschreed het loonplafond niet.

Naast haar functie als schepen van Financiën in Ukkel, zetelt Delwart ook in de raad van bestuur bij gasnetbeheerder Fluxys en is ze secretaris-generaal bij Mouvement Réformateur (MR). Dat zijn drie openbare mandaten, goed voor een totaalvergoeding van 232.325,8 euro bruto.

Dat is zo'n 40.000 euro per jaar boven het loonplafond van ongeveer 190.000 euro (onderhevig aan indexering), het maximumbedrag dat politici mogen ontvangen uit publieke mandaten.

Dat ze het plafond sinds 2018 toch kon overschrijden, komt omdat ze in haar verklaring aan de gemeente Ukkel aangaf dat het loon als secretaris-generaal door de MR zelf betaald werd, een privéorganisatie.

Maar in werkelijkheid was het de Kamer die haar uitbetaalde. Een fiscale fiche die BRUZZ kon inkijken, bevestigt dit.

Valsheid in geschrifte

Transparencia bracht de zaak aan het licht en eiste dat ze minstens 160.000 euro terugbetaalt aan de gemeente Ukkel.

Maar de burgerweging beschuldigde haar ook van valsheid in geschrifte. Immers: aan het Rekenhof zowel aan de gemeente Ukkel gaf ze formeel aan dat die vergoeding door de MR betaald werd.

Bovendien was de fiscale fiche heel duidelijk. Volgens Transparencia kan ze dus niet beweren dat ze niet wist dat ze door een publieke overheid betaald werd.

Bouchez

Medeoprichter van Transparencia Claude Archer deed na de onthullingen in de pers op 14 maart ook een melding bij de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC), bevestigt hij aan onze redactie.

Op 21 maart nodigde de dienst Archer uit voor een eerste hoorzitting, op 21 mei volgde een tweede. Die tweede hoorzitting op 21 mei had als onderwerp MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Ook hij werd als gedelegeerd bestuurder van de partij tussen 2016 en 2019 betaald door de Kamer. Dat schreef onder meer L'Echo. Aan het Rekenhof gaf hij aan dat de MR hem betaalde.

In datzelfde artikel staat ook dat tussen de 18 à 24 parlementaire medewerkers op de MR-zetel werken, en dus niet in één van de parlementen. Dat dit gebeurt, is niet zo ongewoon. Ook bij andere partijen worden parlementaire medewerkers in de studiedienst of centrale partijwerking ingeschakeld.

Dat het op zo'n hoog niveau gebeurt, bij de gedelegeerd bestuurder en de secretaris-generaal van de partij, zou wel uitzonderlijk zijn. Zij komen namelijk zelden tot nooit in de Kamer.

In elk geval bevestigt het parket van Brussel aan onze redactie dat er een onderzoek loopt naar de MR. Wat het precieze voorwerp van onderzoek is, wil het parket niet kwijt. Het kan gaan om de valse verklaring aan het Rekenhof, het overschrijden van het loonplafond (enkel door Delwart), de oneigenlijke inzet van parlementaire medewerkers of een combinatie van dit alles.

'Niks nieuws'

Delwart zegt aan BRUZZ dat ze niet op de hoogte was van het onderzoek. "Ik ben nog door niemand gecontacteerd hierover", zegt ze. "Er zijn ook geen nieuwe elementen sinds de artikels daarover in maart", stelt ze.

Over de inhoud van de zaak zegt ze dat de cel Transparantie van het Brussels parlement haar in februari 2024 bevestigde dat een betaling via de Kamer inderdaad als een publiek mandaat geldt, inclusief loonplafond. De vraag aan de cel Transparantie was al in juli 2023 gesteld, zei ze daar eerder over.

"Ik ga dat geld terugstorten", zegt ze, "dat lijkt me maar normaal. Die terugbetaling is trouwens al begonnen."

Betalingen via de Kamer voor functies die daar niet gepresteerd worden, zijn dan weer heel erg gangbaar, zo zou ook de Kamer zelf aan MR bevestigd hebben. "Daar is niks problematisch aan."

Tegen Archer heeft ze in april al een klacht ingediend wegens laster en eerroof.

Partij

Archer is niet onder de indruk. "Voor Transparencia is het een mooie erkenning van ons speurwerk", zegt Archer. "Ik wil de anticorruptiedienst CDBC feliciteren, omdat zij snel het onderzoek hebben gestart naar de illegale financiering van de MR, die de Kamer gebruikt als een geldautomaat."

De burgerweging is sinds dit jaar overigens ook een politieke partij, die opkomt in het Brussels parlement en dit aan Franstalige kant. Archer wilde ook een lijst trekken aan Nederlandstalige kant, maar is daar niet in geslaagd. "Nu voeren wij met Transparencia vooral campagne op federaal niveau. Openbaarheid van bestuur proberen wij bindend te maken", aldus Archer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Brussel kiest: Kamer , Valentine Delwart , Ukkel , loonplafond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni