| Buurtcinema Styx stond enkele jaren leeg.

Elsense ondernemer blaast buurtcinema Styx nieuw leven in

Jasmijn Post
© BRUZZ
24/09/2022

Buurtcinema Styx is opgekocht door een stichting die groen licht heeft gekregen om hem op te knappen. Naast films staan er ook stand-upcomedy en andere activiteiten op het programma.

Cinema Styx was gesloten sinds 2015, een korte tijd heropend en daarna opnieuw te koop gezet in 2021. Het was een tijd lang niet duidelijk wat er met de plek zou gebeuren. Zou de nieuwe eigenaar doorgaan met het vertonen van films?

In 2021 kocht de Fondation Nadine Alexandre Heusghem - een stichting van maatschappelijk nut - het pand. Ziyed Ayachi wordt de toekomstige uitbater. Hem kennen we nu als uitbater van de Elsense bar Le Pacific, met stand-upavonden.

Ayachi heeft een vergunning aangevraagd voor de renovatie van het cinemagebouw aan de Gewijde Boomstraat, die in september is goedgekeurd. In het meest optimistische scenario zou hij de cinema heropenen in 2023, anders wordt het 2024.

“We willen de ziel van deze plek behouden," zegt Ayachi aan BRUZZ. "Het is namelijk een historische plek. Het zou zonde zijn als een projectontwikkelaar het had gekocht en gesloopt," zegt hij in La Capitale. Hij mikt op een programma met auteursfilms, maar ook klassiekers voor het grote publiek en middernachtelijke vertoningen van horrorfilms.

Ayachi zal bovendien samenwerken met andere cinema’s en filminitiatieven en zal als uitvalsbasis worden voor festivals. Een mogelijke aansluiting tot het abonnementssysteem Cineville sluit Ayachi niet uit.

Méér dan film

Het programma gaat bovendien heel wat breder dan film alleen: met wekelijkse stand-upavonden, cabaret, quiz, karaoke of af en toe een vernissage van een nieuwe tentoonstelling in de cinema. Overdag kunnen scholen terecht in de cinema, net als organisaties die met jongeren werken en er initiaties cinema willen organiseren.

Het was de distributeur en exposant Claude Diouri die in 1975 de Styx oprichtte in Elsene. Hij was ook de drijvende kracht achter de Actor's Studio in een galerie bij de Grote Markt, die eveneens de deuren sloot. De Styx groeide in de loop van de jaren uit tot een cultlocatie voor filmliefhebbers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni