Kerk van Laken voortaan verlicht met 350 spots

© Gregory Halliday
| Kerk van Laken wordt verlicht met 350 spots

Afgelopen weekend werden de gevels van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken voor het eerst verlicht. Maar liefst 350 spots deden de vier gevels van de kerk baden in het licht.

Een jaar geleden startte Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, de werken om de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken letterlijk in de schijnwerpers te plaatsen. Hoogtewerkers waren een jaar lang in de weer en beklommen elke dag honderden treden om het werk tot een goed einde te brengen. 350 spots en vijf kilometer kabels waren er nodig om de vier gevels te verlichten.

"De door Beliris gerealiseerde werken aan de kerk van Laken bieden een belangrijke meerwaarde voor de inwoners en de bezoekers aan ons Gewest. Dit is meer dan alleen een fraaie kerk, het is ook een symbolisch ijkpunt in onze stad", zegt Karine Lalieux (PS), minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Beliris.

Koning Filip

Koning Filip maakte vrijdagavond de feestelijke lancering van het evenement mee. In de crypte van de kerk bevinden zich de grafmonumenten van alle regerende Belgische vorsten en hun echtgenotes, alsook van sommige andere leden van de Belgische koninklijke familie.

‘De Lakenaren zijn terecht trots op het uitzonderlijke erfgoed van hun gemeente’, klinkt het bij Ans Persoons (Vooruit), schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare ruimte voor de stad Brussel in een persbericht. "De verlichting van de Kerk van Laken versterkt de identiteit en aantrekkingskracht van dit bijzonder stukje Brussel. Na de restauratie van de graftombes en van het oude station van Laken vormt ook dit een absolute meerwaarde voor de wijk."

De werken werden uitgevoerd door aannemer VSE en kosten een miljoen euro. In 2012 restaureerde Beliris al de gevels en daken van de kerk.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?