| Het voormalige Pacheco-instituut: oase van rust binnen de Vijfhoek

Organisator See U mag Pacheco-Instituut in Brussel inpalmen

EC
© BRUZZ
05/06/2021

Pali Pali, de organisatie achter de See U-site in Elsene, geeft de komende twee jaar een creatieve en sociale invulling aan de voormalige Pachecokliniek in Brussel-Stad. Het gebouw moet een ontmoetingsplaats worden. Al vanaf deze zomer worden de tuinen van het gebouw opengesteld voor het publiek.

Activiteiten rond kunst, sport, onderwijs, solidariteit, innovatie, sociale economie en duurzame ontwikkeling. Pali Pali doet het al enkele zomers in Elsene op de See U-site, maar ze krijgen daar binnenkort een nieuwe plek voor in Brussel-Stad. De organisatie is door het stadsbestuur aangesteld om de voormalige Pachecokliniek om te bouwen tot "sociale en culturele ontmoetingsplaats". Dat gebeurde na een projectoproep.

Het Pacheco-instituut is eigendom van het OCMW van Brussel-Stad, maar staat al jaren leeg. Een poging tot bezetting van het gebouw werd in februari nog stopgezet door de politie. Het Kunstenfestivaldesarts kreeg er vorige maand wel onderdak.

Binnenkort krijgt het gebouw dus een nieuwe, tijdelijke invulling. Dat geldt ook voor de tuinen. Die moeten deze zomer al openen voor het publiek. De rest van de projecten wordt later aangekondigd.

Buurtproject

Pali Pali omschrijft zichzelf als "een accelerator van culturele, sociale en solidariteitsprojecten". Voor See U in Elsene brachten ze meer dan 100 projectleiders samen op de site van de voormalige kazerne. In het Pacheco-instituut willen ze opnieuw samenwerken met de buren en verschillende wijkverenigingen. Onder meer jeugdhuis Chicago, het comité Alhambra, de vzw Chicago Back en dienstencentrum Het Anker hebben actief deelgenomen aan de uitwerking van het project. Andere lokale partners worden nog betrokken.

"De programmatie van de tijdelijke ingebruikname zal onder meer worden bepaald door een projectoproep waarbij de verenigingen en de bewoners van de omliggende wijken worden betrokken. Om deze collectieve en participatieve dynamiek te garanderen, zal Pali Pali de verenigingen identificeren die actief zijn in de wijk en de wijze waarop ze berokken kunnen worden bij het project ", legt Khalid Zian, voorzitter van het Brusselse OCMW, uit.

Pali Pali kan twee jaar in het Pacheco-instituut blijven. Nadien moeten er werken starten.

20210604_Pachecokliniek_tuinen Pacheco instituut

| De tuinen van het Pacheco-instuut, gezien vanuit de lucht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni