Botanique The o sees BRUZZ ACTUA 1599

| In de Botanique hoeft niet langer anderhalve, maar één meter afstand te worden gehouden.

Versoepeling afstandsregels Franstalig België trekt lijn door Brussel

Thijs Roelen
28/08/2020

Vanaf 1 september hoeven bezoekers van Franstalige culturele centra nog slechts één meter afstand te houden. In Nederlandstalig België blijft het anderhalve meter. De cultuursector hekelt het versnipperde beleid: "Een draak van een beslissing."

De anderhalve meter afstand, we zijn er de laatste maanden zo gewend aan geraakt dat het moeilijk is om je voor te stellen dat we die maatregel tot een halfjaar geleden absurd hadden gevonden. Iedereen die niet in onze bubbel van vijf zit, moet anderhalve meter bij ons vandaan blijven. Maar de Franse gemeenschap heeft beslist dat de regel vanaf 1 september niet langer geldt voor culturele evenementen, zowel binnen als buiten. In Vlaanderen blijft het voorlopig anderhalve meter.

Die versoepelde afstandsregels betekenen in eerste instantie vooral dat Franstalige cultuurhuizen meer mensen zullen kunnen ontvangen dan Nederlandstalige. Er hoeft immers minder ruimte te worden vrijgehouden. "We zouden inderdaad iets meer mensen kunnen toelaten," zegt Kris Mouchaers van de Botanique, dat onder de Franse gemeenschap valt. "Al wil dit niet zeggen dat we direct vijftig procent meer mensen kunnen toelaten."

"Ik vraag mij af waar onze minister is"

Tom Kestens, crisiscel cultuur

De Botanique zou vanaf 1 september sowieso weer concerten laten doorgaan. Halehan komt met zekerheid optreden in de Orangerie, maar hoeveel mensen daar exact bij aanwezig zullen zijn, is afhankelijk van de grootte van de bubbels waarin bezoekers komen. "Bubbels kunnen we bij elkaar laten zitten. Hoe meer mensen in grote bubbels komen, hoe meer mensen we dus toe kunnen laten," aldus Mouchaers. "We dachten aanvankelijk dat we zo'n 50 à 60 mensen konden toelaten. We moeten zien hoeveel dat er nu zijn."

Andere optie

Een Nederlandstalig Brussels cultuurhuis als de Ancienne Belgique heeft ook na 1 september nog rekening te houden met de anderhalve meter. "Absurd," zegt Mouchaers. "Natuurlijk hopen wij dat voor de AB dezelfde regels zouden gelden. We willen dat het culturele leven weer opstart." Bij de AB klinkt hetzelfde geluid: "Natuurlijk willen wij naar een versoepeling," zegt woordvoerder Jens Van den Wyngaert. "Deze verschillende regels zorgen voor een hele rare situatie."

ancienne belgique

| Op 13 september gaan de deuren van de AB voor het eerst weer open.

Tegelijkertijd is de AB nog wel in gesprek met de gemeente Brussel over het uitbreiden van de capaciteit (vanaf 1 september mogen maximaal 200 bezoekers culturele evenementen binnen zittend bijwonen). De AB doet daarbij een beroep op de opening die de Nationale Veiligheidsraad liet voor "vaste infrastructuren" om in overleg met de lokale autoriteiten meer dan 200 bezoekers toe te laten. Voetbalclubs proberen via dezelfde uitzondering meer mensen in hun stadions te krijgen. Die uitzonderingsmogelijkheid is als federale maatregel voor zowel Nederlands- als Franstalige cultuurhuizen dezelfde.

Over hoeveel mensen er onder de andere coronavoorwaarden in de AB zouden kunnen, kan Van den Wyngaert niets zeggen. "Inhoudelijk weet ik niet wat er juist besproken is met de gemeente, maar we willen terug naar een model waarbij we weer zoveel mogelijk mensen aan het werk kunnen krijgen." Op 13 september opent de AB alvast voor maximaal 200 toeschouwers, dus zonder de uitzonderingsmaatregel, met een intieme concertreeks.

Minister met andere zorgen

"Wij pleiten ervoor dat overal dezelfde maatregelen gelden," hekelt Tom Kestens van de Vlaamse crisiscel cultuur de huidige situatie. "Er is een wildgroei aan maatregelen aan het ontstaan. Cultuur is een regionale bevoegdheid, dat klopt, maar het gaat hier om een gezondheidscrisis. Wij willen dat er op zijn minst federaal overleg is. Dan kunnen de maatregelen alsnog regionaal vertaald worden."

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) met mondmasker

| Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Kestens is over de kwestie in overleg met de federale ministers, maar hekelt het tijdverlies dat ondertussen oploopt voor de Vlaamse cultuurhuizen. "Wij willen efficiëntie zien, het publiek verdient dat ook. Dit is een draak van een beslissing."

Dat de Vlaamse minister van Cultuur, minister-president Jan Jambon (N-VA), de laatste dagen zwaar onder vuur ligt in een totaal andere affaire (de zaak-Chovanec) bespoedigt de zaak niet. "Ik vraag mij af waar onze minister is," aldus Kestens. "De laatste dagen is hij inderdaad druk met iets anders, maar de versoepelingen zijn al weken geleden aangekondigd."

Het kabinet-Jambon reageerde niet op onze pogingen om in contact te komen. Tegenover De Tijd liet het kabinet weten dat Jambon openstaat voor een aanpassing van de anderhalvemeterregel op evenementen. Het zal hoe dan ook te laat zijn om de Franstalige versoepeling vanaf 1 september te volgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Cultuurnieuws, Botanique, Ancienne Belgique, cultuursector, coronacrisis, corona, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni