Horst Festival Photography by Dieter Van Caneghem.

Brusselaars vallen in de prijzen bij uitreiking van Ultimas

© BRUZZ
10/05/2022

Het Horst Festival, het regisseursduo Kaat Beels en Nathalie Basteyns, theaterregisseur Georges Ocloo en kunstenaar Kobe Matthys. Het zijn de Brusselse laureaten van de Ultimas 2022, ofwel de Vlaamse cultuurprijzen. Voor de recent overleden actrice en theatermaakster Reinhilde Decleir was er een eerbetoon met de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste voor haar hele carrière.

In het kunstencentrum De Singel in Antwerpen zijn dinsdag de Vlaamse cultuurprijzen, beter gekend als de Ultimas, uitgereikt. En daarbij zijn ook heel wat Brusselaars in de prijzen gevallen.

Ocloo en Matthys

Zo kreeg performer Georges Ocloo de Ultima voor Opkomend Talent omwille van ‘zijn veelzijdigheid en de onbevreesdheid waarmee hij zich in al die verschillende disciplines en rollen manifesteert’.

Kobe Matthys, die kunst maakt onder de naam ‘Agentschap’ mag zich de trotse eigenaar noemen van de Ultima voor Beeldende Kunst. De jury roemt de manier waarop Matthys in dialoog gaat met de toeschouwer. “‘Ben ik hier naar een kunstwerk aan het kijken?’ Deze praktijk stelt in vraag wat kunst kan zijn, wat een kunstpraktijk kan zijn, wat omgang met kunst kan zijn. Het is dan ook toepasselijk dat het werk esthetisch niet vast te pinnen valt. Maar eens de toeschouwer zich in het werk laat onderdompelen, ontstaat er een wondermooie dialoog.”

Beels, Basteyns en Horst

En dan zijn er nog de beeldjes voor het regisseursduo Kaat Beels en Nathalie Basteyns en het festival Horst. Zij zijn respectievelijk de winnaars in de categorie Film en Visuele Media en Architectuur en Toegepaste Kunsten. Hoewel Horst vooral bekend staat om zijn muzikale line-up, roemt de jury de multidisciplinaire aanpak van de organisatie.

“Horst Arts & Music is een kunst- en muziekfestival waarin architectuur, maar ook design, stedenbouw en zelfs mode een belangrijke rol spelen. Sinds de oprichting in 2014 getuigt dit festival van een vernieuwende conceptuele aanpak die sterk geënt is op het samenbrengen, doen samenwerken en laten versmelten van verschillende disciplines.”

Beels en Basteyns springen er dan weer uit omwille van hun voeling met diepmenselijke verhalen. “Nathalie Basteyns en Kaat Beels, die naast collega’s ook levenspartners zijn, zijn een voorbeeld voor vele anderen die vanuit hun eigen ervaring en visie verhalen willen vertellen in een wereld waar voornamelijk mannen nog de regie in handen hebben. Ze slagen erin om de kracht te vinden om betekenisvolle producties te blijven realiseren, ondanks een niet evident levenspad. Ze doen dit met een warme blik op onze samenleving en de wil om het publiek daarin te betrekken.”

Reinhilde Decleir

Tot slot was er ook een Ultima voor Algemene Culturele Verdienste voor actrice en theatermaakster Reinhilde Decleir. Zij stierf begin april, maar krijgt met deze Ultima alsnog een postuum eerbetoon.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni