| Het New European Bauhaus Festival in het hart van Brussel.

Onze cultuurtips: van jazz in het Atomium tot fietsen langs het kanaal

Glodie Mungaba
© BRUZZ
10/06/2022

Voor wie '10 jaar Picnic The Streets', zondag in hartje Brussel, te druk vindt, zijn er genoeg alternatieven. Er is onder andere een dansvoorstelling met de Belgische danseres Femke Gyselink. Maar ook twee festivals, waarvan eentje gewijd is aan jazz, en er is een fietstocht langs het kanaal. Kortom, dit zijn onze vijf evenementen van het weekend.

ONTMOETING

Picnic The Streets is een protestbeweging om de openbare ruimte terug te nemen. Tien jaar geleden betoogden verschillende mensen in het centrum van Brussel - het Beursplein met name - tegen de heraanleg van de Anspachlaan. Tien jaar later nodigen de initiatiefnemers van deze beweging verschillende mensen uit om deze overwinning van de burgermaatschappij - de voetgangerszone is intussen een feit - te vieren door op dezelfde plaats een picknick te houden. Vooraf vindt in de Cinema Palace ook een debatsessie over de rol van burgerparticipatie en de vele huidige projecten in en rond de voetgangerszone. Lees hier meer over het evenement en volg hier de live.

PICNIC THE STREETS
12/6, vanaf 12.00
Het Beursplein

www.facebook.com

picnic_the_streets_toespraak_philippe_van_parijs_cmyk.jpg

| Initiatiefnemer Philippe Van Parijs sprak zondag de menigte toe op de eerste picknick op de Anspachlaan

FESTIVAL

Het New European Bauhaus Festival brengt mensen samen om te debatteren over en vorm te geven aan onze toekomst - een toekomst die duurzaam, inclusief en mooi kan zijn. Het festival is opgebouwd rond verschillende pijlers, waaronder het Forum, de Fair en het Feest. De burgemeester van Brussel, Philippe Close en Elke van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit zullen ook aanwezig zijn.

New European Bauhaus
9 > 12/6
Kunstberg
www.new-european-bauhaus-festival.eu

010_nebfest_2.jpg

| Het New European Bauhaus Festival in Brussel.

DANSVOORSTELLING

Wil je weten wat de relatie is tussen beweging en typografie, tussen dans en letterbeelden? In haar nieuwe voorstelling Letters 2 Dance creëren de Belgische danseres en choreografe Femke Gyselinck en haar twee performers al dansend een gechoreografeerd alfabet, dat door toeschouwers ontcijferd kan worden. Het is een choreografische versie van Gymnastics of the Mind, een onderzoeksproject geïnspireerd door het boek ABECEDA uit 1926. Lees hier meer over Letters 2 Dance.

LETTERS 2 DANCE
11 > 12/6
Kaaitheater
www.kaaitheater.be


femke_gyselinck_-_letters_2_dance_c_robbrecht_desmet_6.jpg

| De danseres en choreografe Femke Gyselinck.

FESTIVAL

Vanaf juni biedt het Atomium verschillende 'Atomium Jazz' -concerten aan in de Ilya Prigogine-zaal. Het doel is het publiek een vernieuwend en gevarieerd cultureel programma aan te bieden, maar ook Belgische artiesten te steunen door hen toegang te geven tot de ruimtes van het Atomium en zijn sterke uitstraling. Om dit project te realiseren werkt het Atomium samen met de Brusselse saxofonist Thomas Champagne. Het eerste concert zal een eerbetoon zijn aan de legendarische jazzfiguur Toots Thielemans.

ATOMIUM JAZZ
11/6, vanaf 19.00
Atomium
www.atomium.be

atomium-10583-c_visit.brussels_-_jean-paul_remy_-_www.atomium.be_-_sabam-min.jpg

| Atomium.

FIETSEN

Pro Velo organiseert een gratis begeleide fietstocht langs de kanaalzone in Brussel. Deze tocht wordt gesteund door Europa via Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. EFRO bevordert diverse projecten om de duurzame levenskwaliteit van burgers of bewoners in de buurt van het kanaal te verbeteren. De stadsfietsverhuur is gratis.

KANAALZONE
12/6, vanaf 14.00
Brussel
www.provelo.org

pro_velo.jpg

| Pro Velo organiseert een begeleide fietstocht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, culture, 10 jaar na Picnic the Streets, Atomium, Kanaalzone, femke gyselinck

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni