© Balkan Trafik

Twee nieuwe Brusselse muurschilderingen dankzij Festival Balkan Trafik

MVDH
24/04/2023

In het kader van het artistieke festival Balkan Trafik, dat Brussel wil doen kennismaken met de kunst en cultuur uit Zuidoost-Europa, is Brussel twee nieuwe muurschilderingen rijker. Haunted siert voortaan de Bloemistenstraat in Brussel, terwijl Flora Balcanica te bezichtigen is in Sint-Joost.

Van 27 tot 30 april strijkt Balkan Trafik opnieuw neer in Brussel op het De Brouckèreplein en de Grote Markt. In afwachting kregen twee graffitikunstenaars uit de Balkan al de kans om zich uit te drukken op de Brusselse muren.

De Kosovaarse activistische en feministische kunstenares Fitore Alísdóttir Berisha maakte in de bloemistenstraat in Brussel het werk Haunted. Dat werk “probeert de effecten en gevolgen van vrouwenmoord weer te geven, de pijn en het verdriet dat het veroorzaakt, en de manier waarop het onrecht uit het verleden ons nog steeds achtervolgt”, aldus de kunstenares. “Het toont ook de noodzaak om er afstand van te nemen en een betere en meer compassievolle toekomst tegemoet te gaan.”

De moeilijke thema’s waar het werk over gaat staan evenwel in sterk contrast met de kleurrijke stijl van Berisha. De kunstenares gelooft dan ook vast in “de helende kracht van het werk” die moet helpen om het verleden los te laten.

Iris

Tegelijk maakte de in Istanboel gevestigde kunstenaar No More Lies het werk Flora Balcanica in de Brialmontstraat in Sint-Joost-Ten-Node. Zijn muurschildering toont de inheemse bloem van elk specifiek Balkanland naast een gele iris, het symbool van Brussel.

“De kostbare diversiteit van de Balkan kan worden omschreven als endemische, unieke en kleurrijke bloemen die uit één lichaam bloeien”, verklaarde de kunstenaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Sint-Joost-ten-Node, culture, Balkan Trafik, muurschildering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie