review

BAB'S: de wijnbar heruitgevonden

1859 Eat and drink Babs 1859 Eat and drink Babs
© Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele
Onze score

In Schaarbeek verkent een nieuw adres met verfijning en creativiteit de grenzen van wat een wijnbar is. BAB's heeft alles om het te maken, behalve misschien de gelagzaal.

De naam Barbara Hoornaert doet ongetwijfeld een belletje rinkelen bij fijnproevers. Deze bevlogen sommelière was de helft van een tandem die een kleine schokgolf door gastronomisch Brussel stuurde met Barge, een van de opwindendste restaurants van dit moment. Grégoire Gillard zet dit avontuur alleen voort, want Barbara Hoornaert, aka Bab's, laat de fine dining achter zich en kiest voor de meer gemoedelijke sfeer van een wijnbar. Gelegen op een hoek aan de rand van het Josaphatpark oogt het grote houten terras erg aanlokkelijk, een perfecte plek om te ontspannen.

Als wij er komen aanlopen op een zaterdagavond rond 19 uur worden we joviaal onthaald, met perfect wijnadvies. Niet verwonderlijk, wijn staat hier centraal, al is er voor de niet-wijnliefhebber een meer dan redelijk bieralternatief: Le Mat, een IPA getekend L'Ermitage (4 euro). Wij vallen voor de crémant uit de Jura, de fameuze cuvee Indigène van het wijndomein van Stéphane Tissot. Een glas kost 14 euro, maar liefhebbers hebben er veel voor over om dit heerlijke brouwsel met rokerige aroma's te degusteren, dat in de mond de smaak van een fijne, zure appel geeft.

Opvallend en kenmerkend: in plaats van de gangbare pindanootjes op de toonbank serveert het restaurant een heerlijke mix van cashewnoten, hazelnoten, lijn- en chiazaad. De rest van de knabbels op het menu zijn net zo lekker, zelfs erg verfijnd, misschien met uitzondering van de plank met zes maanden gerijpte Belgische notenham (11 euro), al scoort die dankzij de fijne toetsen van laurier en roze peperbessen.

De ingemaakte koolrabisticks (8 euro) met labneh om te dippen smaken erg fris, net als de tartaar van zeewier (7 euro), die wordt opgediend als een kimchi met knoflook en gegrilde stukjes zacht witbrood. Helaas is de regen een spelbreker en moeten we naar binnen vluchten. De bar met Parijse metrotegels oogt erg mooi, maar de zaal is een kleine teleurstelling. Vrij grauw en koud, staat ze niet op dezelfde hoogte als de heerlijke hapjes – we laten ons nog verleiden door de rillettes van sardines met chimichurrisaus (10 euro) – de vriendelijke bediening en de uitstekende selectie wijnen van bij, onder meer, Yvon Métras, Domaine Le Soula en Domaine des Frères.

BAB'S
Chazallaan 200, Schaarbeek
babs.wine, ma, do > za 17 > 1.00 (reserveren niet mogelijk)

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?