1830 RESTO Badi
Review
Score: 4 op 5

Badi: ciders van Bretagne tot Letland

Michel Verlinden
© BRUZZ
03/02/2023

Na Schaarbeek verrijst er ook in Sint-Gillis een ciderbar. Geïnspireerd door onder meer Japan, Scandinavië en Bretagne, blijkt het een voltreffer.

Maxime Bourdigal (28) en Victoria Merret (27) ontmoetten elkaar bij Vatel Brussels, een school die opleidingen in het hotelwezen aanbiedt. Bracht het toeval dat ze allebei Bretoens zijn – de ene uit het departement Ille-et-Vilaine, de andere uit Finistère – hen samen? Het kan, in elk geval trokken ze samen naar Japan, waar ze onder de vleugels van 's werelds bekendste ambassadeur van de Bretoense crêpes en notoir liefhebber van boekweit, Bertrand Larcher terechtkwamen.

Hun Japanse avontuur bleef door de coronapandemie niet duren. Terug in België werkten de twee Fransen een project uit met cider in de hoofdrol. Een briljant idee, nu de productie van cider stijgt en die drank meer en meer een product wordt dat de zintuigen op meer dan één manier kan prikkelen.

Behalve met een kaart van ruim tachtig ciders, charmeert Badi ook met opmerkelijke culinaire creaties

Bij ons bezoek aan Badi zijn we onder de indruk van het tot de essentie herleide interieur, met een streepje ruw beton. In het midden een lange bar in kalksteen (travertijn), die appelleert aan de mineraliteit van de wijnen, maar ook de klassieke scheiding tussen zaal en bar overstijgt. In de multiplex rekken aan de muren meer dan tachtig referenties, genoeg om veel volk te lokken – een garantie op een sprankelende sfeer op vrijdagavond. De drankkaart, die het echtpaar over een periode van drie jaar verfijnde door bijna elke producent te ontmoeten, reist van België naar Letland, passeert in Polen en heeft opmerkelijke stops in Normandië en Bretagne.

In die laatste regio, op het eiland Groix, in het departement Morbihan, ontdekken we de cuvée Pierre, Pierre, Pierre (24 euro) , een bruisend en druivig drankje, perfect voor de liefhebber van natuurlijke wijnen. Herkomst: de Ferme de Port Coustic. Terwijl we proeven, wordt de innerlijke mens niet vergeten. Uit de keuken van Marine Lecam komen lekkere hapjes, klaar om te delen met de disgenoten. Lecams keuken zit verborgen achter een noren, het charmante en typisch Japanse gordijn.

De jonge Lecam maakt het helemaal waar met haar opmerkelijke creaties, of het nu gaat over per twee geserveerde oesters (6 euro) met pickles van sjalotten en frambozenazijn, of licht krokante boekweitpannenkoekjes, naar keuze gevuld met paksoi en tahini (8 euro), worst (geleverd door Spek & Boonen) en gekonfijte ui (8 euro), of champignons (8 euro).

Badi
Munthofstraat 80, Sint-Gillis
reserveren niet mogelijk
do > ma 17 > 0.00

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni