Beschermd Molenbeeks café de La Rue dreigt in te storten en zoekt geld

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 19 januari 2022

Het beschermd Molenbeeks Café de La Rue in Sint-Jans-Molenbeek dreigt als een kaartenhuis in elkaar te storten. Door de bouw van een moskee die aan het café grenst zijn barsten in de gevel ontstaan. De uitbaters hopen via een online-inzamelactie 50.000 euro op te halen om de werken te financieren.

Cabaret de La Rue is al sinds de jaren dertig van vorige eeuw niet weg te denken uit de Kolomstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Het is een authentieke kroeg die in 2020 nog bescherming kreeg van het Gewest. Maar vandaag wordt de toekomst ervan bedreigd.

"Door werken aan het aanpalende gebouw – doorheen de jaren is daar moskee Abou Bakr verrezen – verloor het gebouw alle stabiliteit," reageert eigenares Marie-Noëlle Doutreluingne. Zij baat Café de La Rue al uit sinds 1976. "Dat deed ik met mijn man, Guido Vanderhulst, maar die is twee jaar geleden helaas overleden." Ze voegt eraan toe geen problemen te hebben met de moskee, wel met de uitgevoerde werken.

"In 2002 kocht de vzw Association Islamique Africaine de Belgique het aanpalende gebouw op, om het vervolgens helemaal af te breken," zegt Doutreluingne. Dat is goed te zien op foto's op de website van de bewuste vzw. "Vervolgens zijn ze in 2011 begonnen met de werken voor Mosquée Abou Bakr." Ook dat is te zien op de website van de vzw.

"Toen ging het van kwaad naar erger. Ik weet niet wat ze in godsnaam hebben uitgestoken maar de barsten in onze gevel werden groter en groter en doordat ze ook de aarde ónder de funderingen van ons café zijn gaan weghalen is de vloer helemaal aangetast en dreigt alles in te storten."

Marie-Noëlle is ten einde raad. Ze heeft naar eigen zeggen al 11.000 euro moeten ophoesten om de basiskosten – advocaten, eerste stabiliteitswerken – te financieren. Maar dat is verre van genoeg, want er is volgens haar een slordige 74.000 euro nodig om alle kosten te dekken. Daarvan hoopt ze vijftigduizend euro in te zamelen via een online-platform.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?