1828 RESTO Bouillon
Review
Score: 4 op 5

Bouillon Bruxelles: pure nostalgie

Michel Verlinden
© BRUZZ
20/01/2023

Een volkskeuken met een Belgisch tintje, zo profileert Bouillon Bruxelles zich. Het imago van het Ilot Sacré vaart er wel bij, want dit oord is zeker geen toeristenval. Meer nog: het is pure nostalgie.

Vanuit marketingoogpunt is zo'n zogenoemde Bouillon in Brussel erg slim gezien. In Parijs, een veeleisende stad op gastronomisch vlak, hebben de Bouillons hun waarde al langer bewezen. In deze economisch moeilijke tijden is het bovendien een prima zet.

Die Bouillons zijn typische, Parijse restaurants, ontstaan halfweg de negentiende eeuw, die bekend stonden om hun uitstekende keuken, hun groot aantal 'couverts' en hun onklopbare prijs-kwaliteitverhouding. In 1893 telde de lichtstad er zo'n vierhonderd, maar helaas verdwenen ze uit het straatbeeld. Tot ze in 2017 een wedergeboorte kenden, al was het wel even afwachten of die oude glorie terug kon keren.

Bouillons zijn Parijse restaurants, ontstaan halfweg de negentiende eeuw, die bekend stonden om hun groot aantal 'couverts' en hun onklopbare prijs-kwaliteitverhouding

Bouillon Bruxelles vond onderdak in het vroegere Scheltema. Het mooie interieur baadt in nostalgie, met houten accenten en een groene art-nouveauverlichting. De tafelkleden in gewafeld papier bekoren ons erg en voeren ons terug naar de ouderwetse, authentieke brasserieën. Eén minpuntje wel: ga niet links achterin de zaal zitten, want daar blaast een ijsmachine koude lucht. U kunt die plaatsen beter vermijden. De obers, gekleed in zwart en wit, lopen goedgezind en erg aanspreekbaar af en aan.

Met voorgerechten als Pottekeis met radijs en gepaneerde halve varkenspoot met pickles, staan alvast enkele Belgische klassiekers op de kaart. Prijs: tussen 4,70 en 8,40 euro. Wij kiezen voor de paardenworst met Gentse mosterd (5,90 euro). De garing van de worst, zonder opsmuk geserveerd, is perfect. Een aardewerken kannetje Lambiek Boon (4,50 euro voor 25 cl) maakt het helemaal af: het zure van het bier past perfect bij het vet van het gezouten vlees.

Voor de volgende gang gaan we resoluut voor het 'sterrengerecht': gegratineerd witloof met aardappelpuree (14 euro). De schotel is helemaal volgens de regels van de kunst bereid: een gladde en smeuïge bechamelsaus, genoeg maar zeker niet te veel kaas, een vleugje paprika, ham van een goede kwaliteit en witloof dat geen water afgeeft. Moederlief had het niet beter gekund. Door te kiezen voor erg scherpe prijzen, moeten gasten voor brood (2,20 euro) of boter (1,20 euro) bijbetalen, maar geen mens die daarom maalt.

Bouillon Bruxelles
Predikherenstraat 7-9, Brussel,
02-512.20.84, bouillonbruxelles.com
wo > vr 12 > 14.30 en 19 > 23.00, zo 12 > 16.00

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni