review

Brasserie Surréaliste: een toekomstige hotspot

1815 Brasserie Surrealiste 1815 Brasserie Surrealiste
© Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele
Onze score

Brasserie Surréaliste, tegelijkertijd een taproom, bar, brasserie en restaurant, steekt de bezoeker de ogen uit. Nog hier en daar wat bijsturen en de zaak wordt geheid een hotspot.

We hadden al een tijdje vreemde bierblikjes gespot met daarop een oog in een rode handpalm tegen een blauwe achtergrond. We wisten dat er sprake was van een Brasserie Surréaliste, maar meer ook niet. Voortaan wordt het moeilijk om die microbrouwerij te negeren, nu ze dankzij een crowdfunding kon intrekken in een monumentaal pand aan de Nieuwe Graanmarkt.

Verantwoordelijk voor deze plek, naar het schijnt een voormalig bananenpakhuis, zijn twee broers: Édouard en Charles Grison. Het duo zag het groot: 1.500 vierkante meter verpakt in art-decocontouren. De hoge plafonds en het ruwe, gestripte interieur grijpen de bezoeker bij de keel. Het is ook onmogelijk om onbewogen te blijven bij de indrukwekkende, zeer jaren 1950 aandoende bar van plaatstaal en hout, de lange tafels die het decor kracht bijzetten (één ervan is zes meter lang), de imposante kroonluchters in de inkomhal en de diverse soorten verlichting. Dat alles zorgt voor een bont effect, een sfeer die het midden houdt tussen een middeleeuws banket en een postmoderne loft.

De kennismaking met deze plek begon met een aperitief als opwarmertje. Dat slaagde erin te overtuigen. We onthouden vooral de kleine, te delen porties, die wat aan de dure kant waren, dat zeker, maar ook bijzonder verzorgd. Hetzelfde geldt voor het 'Cheese Trouple'-bord (€15) met oude gouda, gorgonzola en Tête de Moine. Pluspunt: de kazen komen met een lekkere mosterd, augurken, gepekelde uitjes, bruin brood en een frisse salade. De 'Poulycroc Surréaliste' (€11) bleek een knapperige gevogeltekroket, die wordt geserveerd met een mooi uitgebalanceerde harissasaus.

Het huisbier Amarillo (€4 voor 25 cl), een pale ale met citrustoetsen die we kozen uit een twintigtal tapbieren (er zijn er ook van gastbrouwerijen als het Franse Fauve, het Spaanse Basqueland en het Engelse The Kernel), past perfect bij deze creatieve tapas.

Eén nadeel? De bediening is vriendelijk maar niet erg efficiënt, ondanks het vele personeel. Daaraan kan dus nog gewerkt worden.

BRASSERIE SURRÉALISTE
Nieuwe Graanmarkt 22, Brussel, www.brasseriesurrealiste.com, do 18 > 1.00, vr & za 18 > 2.00

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?