Brouwerij Timmermans in Dilbeek beschermd als monument

© Google Maps

Vlaams minister-president Geert Bourgeois beschermt het brouwerijcomplex van de geuze- en lambiekbrouwerij Timmermans in Itterbeek en bijhorende woonhuis voorlopig als monument. Het complex in de deelgemeente van Dilbeek dateert van het einde van de 19e eeuw en bevat een mooi bewaarde en historisch waardevolle brouwerijuitrusting. Na een openbaar onderzoek beslist Bourgeois die bevoegd is voor onroerend erfgoed, binnen negen maanden over de definitieve bescherming.

Volgens sommige bronnen werd op de locatie in de Kerkstraat in een hoeve en herberg al vanaf het begin van de 18de eeuw bier gebrouwen. Zoals de meeste brouwerijen in de streek, ontstond ook deze brouwerij als een nevenactiviteit bij een hoeve.

In 1899 werd de oude brouwerij afgebroken en aan straatzijde de bouw van de huidige brouwerij gerealiseerd. In 1911 kocht Frans Timmermans het bedrijf van zijn schoonvader waarna het complex nog enkele keren uitgebreid werd. Zo werd in 1924 een nieuwe brouwerswoning gebouwd. De brouwerij zelf kreeg pas enkele decennia later de naam 'Timmermans'.

Maalstoel en roerkuip

"In de inrichting zie je nog hoe de brouwerij evolueerde, van het einde van de 19e eeuw tot in de jaren 50 van de vorige eeuw, naar een meer industrieel brouwproces dat zich in vele Vlaamse brouwerijen na WO I voordeed", aldus Bourgeois.

"De brouwerij moderniseerde, maar bleef ook vasthouden aan het semi-industrieel brouwproces. Oude installaties zoals een oude maalstoel en roerkuip bleven in gebruik en zijn hierdoor ook perfect bewaard. Wat de brouwerij herkenbaar maakt als typische lambiekbrouwerij is de aanwezigheid van een groot biermagazijn, nodig om de tonnen lambiek op te slaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?