review

Buddy Buddy: vegan lekkernijen in een Wes Anderson-decor

© Saskia Vanderstichele
Onze score

Bij een nieuw decennium past een nieuw uithangbord voor een gastronomie in volle ontwikkeling. Bij Buddy Buddy zit je goed.

Een klein adresje boordevol grootse ideeën: zo kan je Buddy Buddy samenvatten. Dit eethuisje ademt de waarden en normen van een nieuw culinair tijdperk. Het bevindt zich op een steenworp van de Apple Store; Buddy Buddy ligt wat verborgen, maar maakt deel uit van hetzelfde bouwblok.

Een deel van het aanbod draait rond koffie. Het zwarte goud is hier een specialiteit, behandeld met veel zorg, van de leverancier (het uitmuntende MOK selecteert de koffiebonen) over de koffiemachine (een Victoria Arduino Black Eagle, bekend van menige baristacompetitie) tot zelfs een ingenieuze filtering die het ideale water oplevert. Nog een detail dat wijst op de nieuwe wind die waait door dit overdonderende etablissement: bij de koffie krijg je een plantaardige melk op basis van haver.

Buddy Buddy gaat resoluut voor vegan, maar zonder het van de daken te schreeuwen. Het is hier gewoon de standaard. Ook op de kaart. Of je nu kiest voor 'savoury toasts', 'sweeter toasts' of 'all day eats' (havermout, granola, bananenbrood...), de bereidingen zijn op basis van 'nut butter', ter plaatse gemaakt in een klein atelier. De smeerpasta's, gemaakt van hazelnoten, amandelen en pinda­noten, zijn smakelijke bommetjes van eiwitten – perfect voor al wie niets wil weten van de dierlijke varianten van eiwitten.

En het grootste plezier is nog dat, net zoals het 'Health-seed' (€8)dat we proefden, de toasts even origineel als overheerlijk zijn. Het licht gegrilde brood komt met notenboter die is bestrooid met granen van vlas, pompoen, zonnebloem, hennep en sesam. Het geheel is doorspekt met een pikante toets van chilipepervlokjes. Lekker én goed voor de spijsvertering. Boter met hesp? Tonijn-mayonaise? Voer voor holbewoners!

De bezielers hebben oog voor de mise-en-scène en laten niets aan het toeval over. Een eervolle vermelding voor de onweerstaanbare inkleding (potten, kaartjes...) van Futura, een creatief bureau uit Mexico City. En niet te vergeten: het beeldschone decor – twee verschillende sferen naast elkaar, zoals in een fotomontage – dat recht uit een film van Wes Anderson lijkt geplukt.

Buddy Buddy
Lakenweversstraat 10 rue des Drapiers, Elsene/Ixelles, www.buddybuddy.bio
ma/lu/Mo > do/je/Thu 8.30 > 18.00
vr/ve/Fr 8.30 > 19.00
za/sa/Sa 9 > 19.00
zo/di/Su 10 > 18.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?