review

Cache-Pot: smullen in een urban jungle

© Saskia Vanderstichele
| Cache-pot
Onze score

Op een steenworp van Sint-Lukas, in de grijze Paleizenstraat, ligt een weelderige kleine jungle die als geen andere plek de stad doet vergeten: Cache-Pot.

In Brussel is het aanbieden van zowel sierplanten als eten en drinken een eerder ongewone formule. Eén lang uitgestrekte zaak heeft het erop gewaagd: Cache-Pot. Die vergelijken met het ongelofelijke Petersham Nurseries Café in Londen, dat grote park vol serres in Richmond, is onzinnig. Deze zeer geslaagde plek heeft eerder iets weg van een charmante microkantine waar je overdag even tot rust kan komen.

In het midden van de ruimte, tussen de vazen, zakken aarde en gieters, staat een toonbank, waarachter de eigenares in haar eentje aan het werk is. Opgelet dus: tijdens het spitsuur kan je maar beter geen haast hebben.
De zaak, met als baseline ‘Coffee and plants’, heeft planten in verschillende vormen – zonnedauw, cactussen, gedroogde en hangende planten – en goede koffie, die komt van het onontkoombare MOK (€2,50 voor een espresso). De inrichting is homemade en lowtech, wat tot uiting komt in de verscheiden meubels en zitbanken versierd met kussens. En de soundtrack? Engelse indierock à la Arctic Monkeys.

Het goede nieuws is dat het mogelijk is om ter plaatse te lunchen. Je kan hier terecht voor een broodje (ciabatta, tussen €4,50 en €5), een soepje (€4,50) of een salade van de dag (€6,50). Onze keuze? Een meergranenbroodje met veganistische spread (€4,50). Het brood is correct, een beetje zacht, wat niet onlogisch is bij drukkend weer, maar het is vooral het broodbeleg, gegarneerd met gemarineerde courgette, dat ons bijblijft. We proeven knoflook, komijn en kikkererwten. Heel lekker.

De beste reden voor een bezoek, afgezien van de rust, de vriendelijke eigenaar, de zelfgemaakte limonade met een scheut siroop (€3) en de goede koffie, is de kleine vitrinekast op de toonbank. Hier vind je verleidelijk Angelsaksisch gebak, ideaal als vieruurtje. Op de dag van ons bezoek waren er cookies (€1,50), brownies (€2,50) en chocoladetaart (€3). Op andere dagen kan in de vitrinekast ook banana bread of carrot cake schuilen. De chocoladetaart bleek alvast formidabel. Een flinke zoute toets versterkt de smaak, wat deze lekkernij bijzonder verslavend maakt.

Cache-Pot
Paleizenstraat 40, Schaarbeek, 0475-39.34.95, www.cache-pot.be,
ma > vr 9 > 16.00, za 11 > 16.30

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?