1856 Eat and drink Luma
Review
Score: 4 op 5

Chez Luma: traditionele Franse bistrokeuken 2.0

Michel Verlinden
© BRUZZ
08/09/2023

Geworteld in de traditie van de Franse bistro's biedt Chez Luma een eenvoudige maar heerlijke keuken, met een blik op de wereld. Een mooie selectie wijnen maakt het plaatje compleet.

“We wilden een restaurant zonder concept, een plek waar het eten de mensen samenbrengt,” legt chef-kok Luka Greiner uit. In deze tijden van uitgebreide concepten en mengelmoesrestaurants heeft die keuze zeker zin. Zo'n terugkeer naar de roots van het koken vraagt wel waar meesterschap. Maar geen nood, Greiner werd opgeleid door een van de grote namen uit de bistrotraditie: chef-kok en auteur Stéphane Reynaud van Villa9Trois in Montreuil en Oui Mon Général! in Parijs. De man overtreffen op het vlak van culinaire referenties is bijzonder moeilijk.

Na zijn aankomst in Brussel werkte de Fransman samen met zijn jeugdvriend Marius Junot. Ze namen met z'n tweeën Fauvette over, een klein buurtrestaurant in Ukkel. De betegelde toonbank, de rieten stoelen, de houten meubels, het wijnrek ... ze maken het interieur wel decoratief, maar niet zo flashy. Niet onlogisch voor een plek waar eten centraal staat. Er is tot onze vreugde niet slechts één menu, op de kaart staat een selectie voor-, hoofd- en nagerechten. Op het moment van ons bezoek, waren dat er respectievelijk vijf, drie en twee.

De uitbaters keren terug naar de roots van de Franse bistrokeuken, maar staan voor de bijgerechten open voor de wereldkeuken

Om te beginnen, deelden we een tempura van lamshersenen, citroenboter en kappertjes (12 euro), een rundercarpaccio bestrooid met alpenkaas en kruiden (11 euro) en een ceviche (12 euro). Die laatste is een toonbeeld van het talent in dit huis. De gepekelde zeebrasem blijft lekker knapperig, iets wat we vaak missen bij huisgemarineerde vis. Een granité van peer en ingemaakte koolrabi verrijken het gerecht nog meer. Die extraatjes bewijzen dat de uitbaters openstaan voor de wereldkeuken, in dit geval voor de Japanse, die zoet en zuur perfect in evenwicht houdt.

Als hoofdgerecht kiezen we de vegetarische optie, een bewijs dat deze bistro geen oogkleppen draagt. De tajine van tomaten (17 euro) met falafel van linzen en aubergines is erg sappig. Perfect te combineren met een van de goede flessen natuurwijn op de kaart – er staan ook wat klassiekers op trouwens – zoals de Pineau d'Aunis (41 euro) van de familie Vaillant of de Spaanse grenachewijn Altaroses van DO Montsant (47 euro).

CHEZ LUMA
Grasmusstraat 17, Ukkel
0498-14.83.83, www.chezluma.be
wo > zo 19 > 23.30

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni