review

Clair/Obscur: lunchen in sfeervol kader

1834 RESTO Clair Obscur c Saskia Vanderstichele 1834 RESTO Clair Obscur c Saskia Vanderstichele
Onze score

De plek waar Clair/Obscur zijn deuren heeft geopend, lijkt na wat turbulente tijden weer het licht te zullen zien. We zien het graag gebeuren.

We herinneren ons maar al te goed L'Aubièregiste of de Ramdam, twee uithangborden die het niet lang uithielden in de schaduw van de Drievuldigheidskerk in Elsene. Clair/Obscur staat nu klaar om hun plaats in te nemen. De plek kreeg een remake en de uitbaters kozen voor een sfeer die meer licht uitstraalt. Weg zijn de valse plafonds en de net zo donkere muren. Met witte verf gomden de uitbaters de middeleeuwse duisternis die er hing weg. De aluminium bar met elf tapkranen netjes op een rij verlucht het geheel. Natuurlijk is de oorspronkelijke architectuur er nog – waardoor de kicker een plaatsje krijgt in een mooi zaaltje – en ook de oude balken zijn nog altijd zichtbaar, maar hun aanwezigheid is niet langer beklemmend, vooral omdat er ook veel groen te zien is.

De zaak biedt een ontbijt aan (met pannenkoeken, spek en eieren, koffiekoeken … tussen 5 en 12 euro), maar ook een burger (12 euro), slaatjes (12-13 euro) en snacks (koekjes, wortelcake … tussen 3,50 en 6 euro). Wij trekken er naartoe voor een lunch en kiezen voor de french dip, een specialiteit die we nog nooit elders hebben geproefd, en die bestaat uit een broodje naar keuze opgediend met een kommetje bouillon en wedges aardappelen. We gaan voor de vegetarische versie (13 euro). Op ons bord: een piccolo van zo'n twintig centimeter lang, van de hand van bakker Yves Guns. Doordrenkt met een stevige portie mosterd à l'ancienne en selderijcrème lijkt het wel dat deze specialiteit veeleer mikt op wie 's nachts nog een hongertje heeft.

Het doorweekte broodje heeft een vulling van gegrilde paddenstoelen, kleine stukjes rode paprika, rode ui en alfalfascheuten. Ook de bouillon die erbij wordt geserveerd is vegetarisch, met een vleugje umami, waarschijnlijk door de eerder genoemde oesterzwammen in kleine stukjes toe te voegen. Om de dorst te lessen, nemen we er een gemberkombucha van het vat bij (4 euro). Op de kaart staan ook een Bofferding-pils (2,5 euro), een Sour Krump van l'Ermitage, net als een Père Mahieu-cider (4,40 euro). Daar komen nog enkele natuurwijnen bij (vanaf 4 euro het glas), speciale koffies (vanaf 2,50 euro) en een keuze aan cocktails (zoals de Obscur Negroni met onder meer Cynar voor 12 euro).

Clair/Obscur
Waterleidingsstraat 61-63, Elsene
Ma > Zo 9.00 > 1.00

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?