review

Jacq's: heerlijke Amerikaanse sandwiches

1825 jacqs 1825 jacqs
© Saskia Vanderstichele
| Jacq's: broodjes om je tanden in te zetten.
© Saskia Vanderstichele
| Jacq's: broodjes om je tanden in te zetten.
Onze score

Groot nieuws: Brussel heeft zijn eerste toastery. Op de kaart van deze bevlogen snackbar staan heerlijke 'grilled cheese' sandwiches, rechtstreeks uit de Verenigde Staten.

Met zijn grote ramen die uitkomen op de Livornostraat en Defacqzstraat ziet Jacq's eruit als een diner in Amerikaanse stijl. Van achteren gezien lijken de gasten op personages uit een schilderij van Hopper, op onwaarschijnlijke wijze in Brussel beland.

Binnen bevat de inrichting Europese elementen: een toonbank in International Klein Blue, een bank in tadelakt en een brocantemeubel uit de jaren vijftig. De metalen tafels, houten krukken en een menubord aan de muur zetten dan weer de Angelsaksische homemade-snackbarsfeer voort.

We vermoeden dat oprichters Joséphine Bonnigal en Valentine Stouffs ochtendmensen zijn, aangezien de deuren al om 7.30 uur openen. Als ontbijt hebben ze birchermuesli (€6), brioches (van €5 voor de geboterde versie tot €8 voor die met 'peanut butter jelly') en ook een Engelse muffin geserveerd met 'sausage patty', cheddar, ei en barbecuesaus (€8). Maar je komt vooral naar hier voor een specialiteit die in de Verenigde Staten heel populair is: de 'grilled cheese', een sandwich die lijkt op een croque-monsieur maar nog lekkerder is.

Wanneer je tijdens de lunch bij Jacq's binnenwandelt, besef je meteen dat er in onze contreien uitgekeken werd naar een dergelijke plek: enkele dagen na de opening is de zaak al stormenderhand veroverd door een behoorlijk jong cliënteel.

Aan de toonbank bestellen we drie broodjes, de porchetta (€10), de mushroom melt (€10) en de pastrami (€14) - vegetariërs kunnen kiezen voor een 'seasonal veggie' (€10). De broodjes worden geserveerd op een mooie schotel met salade en optionele dips (€1,50 of €2) en zien er zeer aanlokkelijk uit.

En ze zijn niet gewoon lekker, ze zijn echt heerlijk én artisanaal bereid – ze worden gemaakt door Romina Bux, de uitstekende zuurdesembakker. Om nog maar te zwijgen van de gekozen producten, zoals de kazen van Julien Hazard en de groenten van Terroirist, een coöperatie van kleine producenten. In de mond zijn de smaken geweldig, met name het broodje pastrami met zijn mosterdtoetsen, dat je doopt in een klein glaasje 'gravy', een onweerstaanbare vleesjus die net zo smaakt als thuis.

JACQ’S
Defacqzstraat 24, Brussel-Stad, www.jacqstoastery.com
ma > vr 7.30 > 16.00, za 8.30 > 15.00

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?