1858 Eat and drink La Familia
Review
Score: 3 op 5

La Familia: verfijnde, lokale keuken

Michel Verlinden
© BRUZZ
22/09/2023

Is Vorst echt het nieuwe Sint-Gillis? Alles wijst in die richting. De nieuwe eetplek La Familia bevestigt die trend.

De dag na de opening al meteen een nieuw restaurant binnenvallen, dat is niet onze gewoonte. We deden het voor een keer wel bij La Familia. Een goed idee? Nou, het zat er bomvol, en joelende kinderen, veel honden en geanimeerde gesprekken bepaalden de sfeer. De zenuwen van de uitbaatster werden toen we er waren behoorlijk op de proef gesteld: een kassa die weigerde om de rekening af te drukken, het bezoek van een ambtenaar met een formulier dat hic et nunc (tijdens de service!) moest worden ingevuld, en, het ergste van al, een tekort aan broodjes (terwijl er de dag ervoor, bij de opening, net te veel brood was).

Ondanks die chaos kan La Familia ons bekoren, onder meer omdat ze als lokaal restaurant rechtstreeks samenwerken met goede biologische en lokale producenten – Vert d'Iris, Fine Bakery, Forcado … – en zich richten op huisgemaakte producten. Het water komt ons nog altijd in de mond als we terugdenken aan die citroen-violetlimonade (4 euro), met smaken die perfect in balans waren.

Goed gezien ook om de klanten van 's ochtends vroeg tot aan het vieruurtje te vergezellen. We vingen op dat ook aperitieven er binnenkort zal kunnen, ongetwijfeld op het moment dat de biertap geïnstalleerd wordt. Het lichtrijke interieur mag er zijn, met kale bakstenen en hout alom, zonder overbodige franjes. Maar het is vooral de keuken waarvoor we willen terugkomen – ze is relatief betaalbaar, van de royale broodjes van de dag (9,90 euro) tot de warme gerechten, met onder een lasagne aan 16,50 euro.

Zelf genoten we van een heerlijke koude schotel (15,50 euro) met pittige rijst met linzen, verrijkt met lekkere tomaten, geroosterde courgettes en vooral een verrukkelijke labneh met sumak. Zelfs de enkele blaadjes sla die erbij werden geserveerd, waren besprenkeld met een perfecte vinaigrette. Kruiden en bloemen voegden nog extra smaak en kleur toe.

De keuken van Laura Perahia – die we nog kennen van Le Local, een adresje dat vandaag niet meer bestaat – verdient zonder enige twijfel een bezoekje. De jonge vrouw heeft op de kaart ook een koekje van pure chocolade en hazelnoten (3,50 euro) gezet, net als een ultrazachte financier van pruim, een bewijs dat ze niet bang is voor zoete bereidingen.

LA FAMILIA
Brusselsesteenweg 181, Vorst
Instagram: @familia_de_forest
ma > vr 9 > 17.00

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni