review

La Petite Parisienne: bijzonder bio

© Saskia Vanderstichele
| La Petite Parisienne
Onze score

Ja, La Petite Parisienne is Brussels eerste 100% biologische patisserie. Maar het is ook een adresje waar je simpelweg voor een goede en snelle lunch terechtkan.

Zoals alle restaurants hebben ook banketbakkers een doorgedreven gedaanteverwisseling moeten ondergaan. Om snel en gevat een antwoord te kunnen formuleren op de vragen van de tijdgeest. Naar transparantie, het vermijden van verspilling, een zero waste-attitude en producten die pesticidevrij, seizoensgebonden en lekker zijn. In Sint-Gillis is er een nieuwe plek opengegaan die op al die vragen een antwoord biedt: La Petite Parisienne. De lichtrijke ruimte opent op een toog waar de creaties van de dag worden voorgesteld. Meteen valt op dat hier de klant niet om de oren wordt geslagen met veel, meer en spectaculairder, maar wel een beperkt en zinvol aanbod krijgt voorgezet van gerechten die zich inspireren op het moment. Bij ons bezoek lagen er goed tien gesuikerde bereidingen in de koeltoog: glutenvrije sinaasappelcake, financiers, brownies met fleur de sel, muffins, abrikozentaartjes bedekt met een ganache van witte chocolade…

Allemaal heel verleidelijk! Vanuit de zaal kijk je trouwens binnen in het bakkersatelier, een zeldzaamheid die bewijst dat men hier niets te verbergen heeft. Net zo wonderlijk is de wil van de oprichtster van de plek, de Parisienne Katia die nog aan de prestigieuze Ferrandi-school studeerde, om een biologisch assortiment aan te bieden – als eerste onder de Brusselse patisserieën. We prijzen in één beweging ook de low sugar-benadering en de wil om de strijd aan te binden met verspilling, via het lidmaatschap van de app Too Good To Go, die onverkochte producten aan scherpe prijzen aanbiedt. Heerlijk is ook het feit dat je in een zaaltje, een soort hedendaags theesalon waar ruwe bakstenen muren meubels in blank hout omzomen, met goed twintig mensen ter plekke kan lunchen. Van dinsdag tot en met vrijdag kan je hier terecht voor uitstekende en rijkelijk belegde halve baguettes – van bij Hopla Geiss – maar op maandag, de dag van ons bezoek, staan er quiches op het menu. We konden kiezen tussen twee versies en gingen voor de groentetaart met venkel, wortel en emmentaler (€7) en een kleine, frisse salade met radijs, eetbare bloemen en een vinaigrette. Daarbij dronken we een uitstekende huisgemaakte limonade (€3,50) met een vleugje agavesiroop. Het dessert, een gulle marmercake (€4,40), voerde ons terug naar onze kindertijd.

La Petite Parisienne
place Maurice Van Meenenplein 5, Sint-Gillis/Saint-Gilles,
02-687.88.81, ma/lu/Mo 12 > 19.00, di/ma/Tu > za/sa/Sa 10 > 18.30

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?