review

L'Epicerie Nomad: heerlijke lokale wereldkeuken

1838 Nomad 1838 Nomad
© Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele
Onze score

Laat u niet misleiden door de naam: L'Epicerie Nomad is wel degelijk een restaurant. Een gloednieuwe en erg goede eetplek om zo snel mogelijk te ontdekken.

Het kruispunt van de Koninklijke-Prinsstraat en de Keienveldstraat was al langer een culinair bedevaartsoord, met het kleine en discrete adresje L'Epicerie. Daar trakteerde Mongkhon Tangton, een Thaise chef uit Bangkok, zijn gasten op eerlijke gerechten, in een decor zonder te veel poespas.

De sluiting van zijn restaurant stemde ons erg droevig, maar nu herleeft de plek dankzij Jean Callens, die we kennen van het intussen ter ziele gegane (maar vaak erg feestelijke) Callens Café. Wie de chef kent, weet dat hij, nadat hij al op zeer jonge leeftijd in de gastronomie terechtkwam, ook voor een kleinere kring van liefhebbers een bijzonder fijne keuken serveerde.

Met acht maanden ervaring van over de hele wereld en hetzelfde streven naar topkwaliteit, keert Callens terug. Hij heeft twee anderen aan zijn zijde: Clément Bollart in de zaal en Sandrine De Tollenaere voor de zoete gerechten.

De ziel van de plek bleef intact. De muur- en vloertegels en de Berkel-weegschalen zijn behouden, maar tegelijk gaat Callens voor een soberder interieur: we zien schappen met een groot aanbod aan flessen, een nieuwe toonbank…

Tafel 14, net de naast de deur – een dik gordijn houdt de kou wel buiten, maar je moet het weer goed hangen als er iemand buitengaat – is niet bepaald de tafel die wij zouden aanraden. Gelukkig doen de ontvangst, de bediening en de gerechten dit ongemak snel vergeten. De keuken is hier een feest, waarbij lokale producten worden gecombineerd met de wereldkeuken.

Dat zien we meteen aan de batbout (14 euro), een Noord-Afrikaans brood met een zachte textuur, gevuld met tomaten, courgetten en paprika. Wat is dit een hartverwarmend gerecht! De geroosterde inktvis (18 euro) legt de lat nog een tikje hoger. Met aardappelpuree en chorizo smelt dit gerecht als het ware in je mond. De bloedworst (16 euro) met gekarameliseerde appel, gember en vanilleboter haalt hetzelfde uitstekende niveau. Sappig en rond streelt het de smaakpapillen.

Evenveel lovende woorden voor de crème brûlée (8 euro) met royale vanille en een perfecte korstje, die dit diner op een ideale manier afsluit.

L'Epicerie Nomad
Keienveldstraat 56, Elsene
0479-40.06.07, www.epicerie-nomad.be
di > za 11 > 15.00 en 18 > 22.00

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?