1835 Foor n
© Saskia Vanderstichele
Review
Score: 3 op 5

Maak kennis met kaak, de Libanese sandwich

Michel Verlinden
© BRUZZ
10/03/2023

Dit nieuwe adresje focust op een Libanese specialiteit die we in Brussel nog niet mochten proeven: kaak, een lekkernij die gemakkelijk de concurrentie kan aangaan met onze sandwich.

“Je hebt nog nooit Libanees gegeten.” Met die opvallende slogan wil de stijlvolle Libanese snackbar de gasten prikkelen. Van die slogan is geen woord gelogen: het was – voor ons althans – de eerste keer dat we onze tanden in een kaak zetten. Wat is dat nu precies? “Het is een soort brood dat eruitziet als een handtas,” krijgen we ter plekke uitgelegd. “Knapperig aan de buitenkant, zacht aan de binnenkant en een streetfoodklassieker in Beiroet.”

Maar waarom is er een gat in het midden van de kaak? “Om het brood aan een houten balk te kunnen ophangen, zodat het deeg kan rusten. Op die manier hoeven we het brood niet horizontaal te bewaren, want daardoor zou het deeg kunnen 'leeglopen'.” Behalve bloem, water en gist zit er in het baksel ook 'mahleb', een aromatische, amandelvormige specerij, afkomstig van de pit van een wilde kerssoort (prunus mahaleb).

Kaak is een streetfoodklassieker uit Beiroet: een knapperig broodje met zoete of hartige vulling

Met wat geluk kan je het boord zien rijzen in de prachtige oven. Deze komt rechtstreeks uit Libanon en staat opgesteld achter de toonbank. De snackbar mag dan de uitstraling van een takeaway hebben – er zijn maar een vijftiental zitplaatsen – maar het interieur is wel erg verzorgd. Met rode muren, een donker plafond, witte tegels in de stijl van de Parijse metro en opgehangen ovenscheppen, meet de plek zich een trendy jasje aan.

De kaart is niet uitgebreid en biedt de keuze uit zoete broodjes (met johannesbroodpitmeel, vijgenconfituur, chocolade of een crème van sesam, pistache en rozenwater) en hartige exemplaren (met makdous, hummus, labneh en akkawi). We hebben de keuze tussen een paar middelgrote broodjes (9,40 euro) of één groot brood (8,40 euro).

Zittend bij het raam proeven we de versie met labneh, opgediend in een klein kartonnen bakje. We krijgen een broodje, royaal bestrooid met sesamzaadjes, gemengd met za'atar, tomaten, verse kaas, gemengde sla, komkommer en granaatappel. Enkele grote blaadjes munt geven een fijne, frisse toets. Meer is er niet nodig om Brussel in gedachten even te verlaten en door de drukke straatjes van de Libanese hoofdstad te kuieren. Bij al dit genot hoort een flauwe Beirut-­pils (3,50 euro) die perfect bij deze exotische ervaring past.

Foor'n

Stassartstraat 131, Elsene
02 354 04 02, www.foorn.be
ma > vr 11.30 > 18.00, za 11.30 > 16.00

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie