review

The Modern Alchemist: cocktails tot de perfectie gedreven in Sint-Gillis

© Saskia Vanderstichele
Onze score

In Sint-Gillis blinken drie barmannen het blazoen op van de Brusselse cocktailscene. En ze doen dat met een indrukwekkende kennis van zaken.

Het is heel wat liefhebbers al opgevallen: de stad heeft wat in te halen op het vlak van de kunst van het cocktails maken. Nog opvallender wordt het als je gaat vergelijken met grote steden als Parijs of Londen. Hier moeten we het doen met een paar adressen die zich handig uit de slag trekken en doen hopen op betere tijden. Zoals bijvoorbeeld Yi Chan, de Aziatische kantine in de Jules Van Praetstraat, en LIB (dat staat voor 'Life is Beautiful'), de uitstekende bar in de Antoine Dansaertstraat, die in juni 2016 de deuren opende. Maar sinds kort eist ook een ander oord een plek op aan het firmament: The Modern Alchemist, een bar die met zijn sublimatie van rum, Cynar en andere whisky's zijn naam helemaal waarmaakt.

Achter The Modern Alchemist vinden we drie mixologen wier pad we al eerder kruisten bij LIB, GreenLab en Delirium Café. Hun namen? Benjamin Deniel, Sébastien Bourdain en Christopher Ducat. Onthoud ze goed want het zal niet de laatste keer zijn dat ze over de tongen gaan. Wat meteen opvalt, is dat het trio het juiste decor heeft gevonden voor zijn project. Verpakt in naakte baksteen en hout, mikt de plek op de intimistische sfeer van een New Yorkse speakeasy. Kortom, de ideale setting voor een tête-à-tête. De creaties die op de kaart onder het kopje 'Signatures' staan – het aanbod omvat een twaalftal cocktails, waarvan een derde klassieke recepten updatet –, zijn heuse troeven. Zoals de 'Don't be chai' (€13), een zoetzuur pareltje met een verrassende afdronk dat nog nazinderde op de tong. De drie barmannen mengden daartoe twaalf jaar oude Jamaicaanse Appleton-rum, witte Veritas-rum en cordial – een drankje dat dient om een cocktail te boosten, zoals een siroop maar met minder suiker – op basis van thee. Daaraan werd nog een geut fino toegevoegd, een zeer droge sherry met een intens notige smaak. Dat alles maakt een cocktail van een exemplarisch volume en een voorbeeldig evenwicht. The Modern Alchemist heeft ook enkele hapjes in de aanbieding. Het bord hummus (€6) en de gemarineerde olijven (€3) bewijzen dat hier het eetluik van de kaart niet verwaarloosd werd: de producten zijn allemaal foutloos. En dat is helemaal niet zo gebruikelijk. Het geluksgevoel wordt er alleen maar groter op.

THE MODERN ALCHEMIST > avenue Adolphe Demeurlaan 55, Sint-Gillis/Saint-Gilles
ma/lu/Mo > wo/me/We 17 > 23.00, do/je/Th 17 > 0.00, vr/ve/Fr & za/sa/Sa 17 > 1.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?