1831 Niko Niko
Review
Score: 4 op 5

Niko-Niko: lunchboxen vol Japanse verfijning

Michel Verlinden
© BRUZZ
10/02/2023

Dit wonderbaarlijke en fijne adresje zet de bentobox in de schijnwerpers, de lunchboxen vol Japanse verfijning.

We zouden het onszelf nooit vergeven hebben mochten we deze parel onontdekt hebben gelaten. Niko-Niko opende al in 2019, maar het is nooit te laat om gemiste kansen in te halen. Bij de start was Niko-Niko – in de taal Kawabata is dat een onomatopee die een lach nabootst, iets als 'Hahaha' dus – alleen een afhaalrestaurant. Sinds enkele maanden is er plaats voor twaalf man om ter plekke te eten. En de ervaring is een genot. Alle lof daarvoor voor Nicolas Gauthier, een filmregisseur die zich op de Japanse keuken heeft gestort, en voor Fumi Congan, een grafisch ontwerpster die met hem in zee is gegaan.

Het paar investeerde in een kleine ruimte die het midden houdt tussen een toonbank voor afhaalgerechten en een konbini, zoals de buurtwinkels uit het land van de rijzende zon heten. Door de sobere inrichting schitteren de kleuren van de Japanse producten en grote potten met bulkproducten (kombu, gedroogde shiitakes, panko …) uitgestald in functionele rekken nog meer.

Een bentobox staat voor gezellig, thuis bereid familie-eten

Een fresco van Sander Vermeulen geeft het plafond een poëtisch tintje, streetfoodkrukjes van Ishinomaki Laboratory en tafels van Ateliers J&J – op twee stappen van het restaurant – maken de sfeer helemaal af. Een bentobox staat voor gezellig, thuis bereid familie-eten. Nicolas Gauthier koos ervoor om een brede waaier aan bereidingen te serveren, zonder de vrije strenge regels van de Japanse keuken te schenden. Die filosofie vertaalt zich in een menu met drie mogelijkheden: vlees, vis of veggie.

Wij kiezen voor de groenteschotel (16 euro), en een misosoep (4,50 euro). Deze misoshuri is zo smakelijk dat er geen twijfel over bestaat dat we met een huisgemaakte dashi-bouillon te maken hebben, het ideale troosteten. De bento heeft dan weer de allures van een waar landschap, met een mix van bietensalade – met koolrabi, wakame, ingemaakte komkommer en een misodressing – en gebakken pompoen met teriyakisaus.

Op een klein bordje: daikon, waarvan de kleur doet denken aan citroen, broederlijk naast ingemaakte aubergine. In het midden ligt een uitzonderlijk lekkere sushirijst, op smaak gebracht met wortelen, sesam, shiitakes, onder een laagje gefrituurde yuba (tofuvel) en gekonfijt in zoete soja. Dit is een plek om meer dan eens terug te komen.

Niko-Niko
Alsembergsesteenweg 104, Sint-Gillis,
0472-70.13.38. www.niko-niko.be
di > vr 11.30 > 15.00, vr ook 19 > 21.30

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni