review

Nona pasta: pasta en ... basta!

© Saskia Vanderstichele
| Messen en lepels zijn verboden bij Nona Pasta. Hier eet je, zoals echte Italianen, enkel en alleen met een vork.
Onze score

Als nieuwe, hippe zaak treedt Nona Pasta in de voetsporen van grote broer Nona Pizza. Pasta en niets anders? Ja, precies. En we komen zeker terug voor meer.

Ook al is Nona Pasta bedacht vóór de coronacrisis, toch ademt dit restaurant de sfeer van erná. Waaraan je dat ziet? Er is geen sprake meer van een uitgebreide en alle kanten uitwaaierende kaart. Vandaag zijn het de duidelijk afgelijnde en doelmatige etablissementen die bekoren. Het maakt niet uit dat ze een beperkt aanbod hebben, zolang dat maar onberispelijk is.

In dat opzicht is Nona Pasta emblematisch. De zaal bestaat uit een grote, witte vierhoek met een gladde betonnen vloer die geaccentueerd wordt door tafels en stoelen. Een aangenaam detail: aan de vitrine, de twee zuilen en de kleine toonbank waar de twee chef-koks druk in de weer zijn, vind je zitplaatsen om in je eentje een pasta te degusteren zonder de schaamte te ervaren van de solitaire eter. Buiten is er een groot terras voor zo'n dertig couverts, dat beschermd wordt door zwart-wit gestreep­te markiezen. En elke zitplaats, een teken van strikte gehoorzaamheid aan de Italiaanse gebruiken, biedt slechts plaats aan één couvert.

Een vork en basta? Exact. Terwijl op de achtergrond Gang Starr weerklinkt, kiezen we uit een kleine tien bereidingen die variëren van 9,90 tot 14,30 euro. Fijn dat de deegwaren ter plaatse gemaakt worden met biologische durumtarwe en dat een lepel kookvocht zorgt voor een boterachtig effect dat onmogelijk te verkrijgen is met room.

Hetzelfde geldt voor de groenten, die onder andere komen van Le Monde des Mille Couleurs, de in Dikkebus (Ieper) gelegen boerderij van aardetovenaar Dries Delanote. Het resultaat? Op de kaart staan verschillende groentebereidingen: courgette (€12,90), auberginepesto (€11,90) of nog de trapanese oftewel pesto, tomaat, amandelen en pecorino (€13,90).

Vlees? Dat is er ook, of het nu gaat om pikante nduja-worst met citroen (€13,90) of een ragu di salsiccia e verdure (€14,30). Wij kozen voor de eenvoudigste pasta: een simpele pesto (€9,90), bestaande uit beetgare paccheri en een saus die look, basilicum en parmezaan perfect in balans hield. Een crimineel lekker gerecht dat prima past bij de bitterheid van een Saison de Dottignies (€3,80) van de uitstekende brouwerij De Ranke.

NONA PASTA
Sint-Katelijnestraat 7 rue Sainte-­Catherine,
Brussel/Bruxelles,
www.nonalife.com
ma/lu/Mo > vr/ve/Fr 12 > 14.30 & 18 > 23.00,
w-e 12 > 23.00

HIGH FIVE EAT & DRINK:

BOBBI BAO ••••
Vergeet de burger, hier is de bao.
Oubliez le burger, voici le bao.
Forget the burger, here is the bao.
www.bobbibao.com

KOMO BOWL ••••
Een poké-bowl is een goeie bowl.
Un bon bol de poké bowl.
A poké bowl is a good bowl.
www.komobowl.be

LE CONTEUR ••••
Fancy Midden-Oosterse cuisine.
Chic cuisine du Moyen-Orient.
Fancy Middle Eastern cuisine.
www.le-conteur.com

MANGIAVINO ••••
Italiaans zoals in Italië.
L’Italie en V.O.
Authentic Italy.
Mangiavino Ristorante

MYRO ••••
Een van de beste brunchplekken.
Le brunch sympa du moment.
Great place for brunch.
www.myrorestaurant.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?