© Saskia Vanderstichele | Perruche
Review
Score: 3 op 5

Perruche: eenvoudig en goed

Michel Verlinden
© BRUZZ
25/11/2022

Het label 'bistrot du coin' past perfect bij dit pretentieloze adres in Vorst, dat je verblijdt met eenvoudige geneugten en goede producten.

We openen de deur van Perruche – opgelet: in Vorst, er is ook een Perruche in Schaarbeek – terwijl 'People everyday' van Arrested Development weerklinkt. De coole groove creëert de perfecte sfeer voor deze ontspannen bistro, waar de zes luidsprekers laten zien hoe belangrijk muziek hier is.

Op de mooie houten toonbank in Engels groen liggen een paar croissants en appels die worden verkocht voor één euro, een teken van welwillendheid dat we niet negeren in deze roerige tijden. Buiten absorbeert een stedelijk terras de stralen van een bleke herfstzon. Deze plek voelt aan als een bar om te leven, een soort thuis, maar dan met een sociale dimensie.

Uit de tap stromen lokale bieren, met name de Bicyclette Blonde van Drink-Drink! (€3,50 voor 33 cl), maar ook een ambachtelijke cola (€3,50) van Brasserie Minne. Achteraan in de zaal, nabij de keuken die je ontwaart achter een klein venster, staan twee grote koelkasten met daarin nog meer vloeibaars (Ermitage, La Mule, Fugu Brewing Company, NovaBirra, Tartaruga ...) en er is een schap met goedkope, rechtstreeks uit Frankrijk geïmporteerde wijnen (€21 voor een fles Carbo van Domaine de Mirabeau als je hem ter plaatse degusteert, €11 als je hem meeneemt).
De keuken, waarvan we zonet nog een glimp opvingen, biedt een korte feelgoodkaart voor de lunch: oeuf cocotte tartufata (€8), lasagne met bolognesesaus (€12), stoemp saucisse met kruiden (€12) ... Zoveel veelbelovende bereidingen die het hart verwarmen.

Maar we gaan voor de eenvoudige combinatie van een soep (€6) en een broodje (€6). De romige soep doet denken aan een veloutézoals je die thuis eet. Hij combineert prei, aardappel en butternut op heerlijke wijze. De nog knapperige croutons bewijzen het: ze willen het hier goed doen.

Hetzelfde geldt voor het stokbrood van bij bakkerij Janine. Het is elegant in tweeën gesneden en komt in een versie met ham en kaas (vers belegd), die een succes is dankzij de remoulade van selder die echt naar selder smaakt. Zelfgemaakt, geen twijfel mogelijk, en opgeluisterd met kleine krokantjes waarvan wij vermoeden dat het gebakken uitjes zijn. Eenvoudig en goed.

Perruche Bondgenotenstraat 111-113, Vorst, 02-420.24.20, ma, do, vr, zo 12 > 22.00, wo & za 16 > 22.00

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie