review

Pinsa, het Romeinse neefje van de pizza

1811 RESTO Pinsaci Tu 1811 RESTO Pinsaci Tu
© Saskia Vanderstichele
| De pinsa, populair in de hipste wijken van Rome. Weldra ook in Brussel?
© Saskia Vanderstichele
| De pinsa, populair in de hipste wijken van Rome. Weldra ook in Brussel?
Onze score

Een nieuwe horecazaak zet in op een makkelijk te verorberen specialiteit: pinsa, het Romeinse neefje van de pizza. Een snelle en efficiënte lekkernij.

In de zoektocht naar een restaurant speel je in de Amerikaansestraat een soort Russische roulette: het is erop of eronder. Het moet gezegd dat het vaak ‘eronder’ is. Dat dan de beste wel zullen overleven en de slechtste verdwijnen, is helaas te kort door de bocht. Neem bijvoorbeeld Le Bout de Gras, een van onze favoriete Brusselse restaurants, dat nu heeft plaatsgemaakt voor Pinsaci Tu. Is het een teken des tijds dat een restaurant waar langzaam gekookt en met veel geduld gesneden wordt, plaatsmaakt voor een zaak waar de productie veel hoger ligt? Zover zullen we niet gaan, maar we zien wel dat voedsel steeds meer opgaat in de hedendaagse hectiek.

Het nieuwe concept Pinsaci Tu is ondergebracht in het prachtige decor van een oude slagerij – een magnifieke fries met schapenmotief omcirkelt de ruimte. In dat decor wordt eer betuigd aan de pinsa, een Romeins neefje van de pizza, eerder ovaal dan rond, met een lichtere, knapperigere textuur. Omdat er een mix gebruikt wordt van verschillende meelsoorten (tarwe, rijst, soja) vereist een pinsa een langere gisting en een hoge hydratatie. In de mond kauwt hij lekker weg en blijft het bijwijlen deegachtige karakter van sommige pizza’s uit.

Deze specialiteit, die populair is in Pigneto, een van de hipste wijken van Rome, zet aan tot een levendige, luidruchtige gezelligheid. De pinsa wordt voorgesneden opgediend (soms bij benadering, dus je moet behendig zijn) en kan je met je vingers eten. Voor een bedrag tussen de zeven (voor de basisversie met olijfolie en rozemarijn) en 21 euro (met kaas en truffel) kan je kiezen tussen bijvoorbeeld de ‘Napoli’ (met ansjovis, kappertjes, olijven), de ‘Piccante’ (met ’nduja-worst), of de ‘Del giorno’ (met citroen en bottarga bij ons bezoek).

De hongerigen onder ons kunnen de lekkernij laten voorafgaan door een genereuze ‘antipasto ci penso io’ (€26 voor twee personen) met lekkere, fijngesneden gepekelde vleeswaren en huisbereide groenten op azijn. Dorstigen vinden er Italiaanse naturali wijnen, zoals de sprankelende pinot noir JPBPN3 (€37,50). Geen fan van natuurwijnen? Op het menu staan ook klassiekers zoals I Castelli di Romeo e Giulietta, een pinot grigio uit Venetië (€6 per glas, €30 per fles).

Pinsaci Tu
Amerikaansestraat 89, Elsene, 0472-95.14.47,
di > za 12 > 14.30 & 19 > 23.30

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?