review

Pitasserie: heerlijke Griekse groentetaart

© Saskia Vanderstichele
| Pitasserie: een zakdoek groot, maar wat een veelheid aan smaken.
Onze score

Nu de tijd voor afhaalgerechten en aan huis geleverde lekkernijen weer is aangebroken, zijn we maar wat blij met Pitasserie. Een zaligheid die kan helpen om de bittere pil van een leven zonder restaurants te doen vergeten.

Nikolas Koulepis: doet die naam een belletje rinkelen? In eerdere BRUZZ-nummers hebben we al geschreven over deze bekroonde patissier, die werkte voor verschillende gerenommeerde huizen (Villa Lorraine, Bouchery, Notos).

In de Edelknaapstraat 85 heeft dit talent, afkomstig van het eiland Rodos, een zaak die een fatale valkuil is voor zoetekauwen. Hier worden bezielde creaties aangeboden, Franse klassiekers geëerd (vaak door er een kleine twist aan te geven) en klassiekers naar een hoger niveau getild – of het nu gaat over baklava of galaktoboureko familiale, een filodeegtaart met een lichte citroensmaak.

En het is precies ditzelfde filodeeg, gemaakt volgens verschillende familierecepten, dat het hart vormt van een nieuwe zaak, die ingehuldigd werd op nummer 62 van dezelfde straat: Pitasserie. De naam doet ons al glimlachen, en het aanbod nog meer. Worden hier pita's gemaakt? Nee … Of het moet de spanakopita zijn, een bladerdeegtaart op Griekse wijze met spinazie en feta.

De zaal is geplaveid met tegels uit de jaren 1930 en is een zakdoek groot, maar biedt toch een groot assortiment bereidingen aan. Hoe dat in zijn werk gaat? Je opent de deur en een lieftallige dame prijst je haar waren aan. Je kiest uit de grote metalen bakken met daarin de porties van het moment, royaal besprenkeld met sesam. Te weten: prei-yoghurt (4,50 euro), champignons (een veganistisch gerecht voor 4,50 euro), ricotta-olijf-paprika (4,50 euro), feta-spinazie (4,50 euro), feta (4,50 euro), kip (5 euro) en rundvlees (5 euro).

Je hoeft alleen nog maar naar huis te gaan, de oven aan te zetten en de ter plaatse gegeven instructies nauwgezet op te volgen. Dat wil zeggen: niet te warm en niet langer dan vier minuten. We onthouden vooral de lichte knapperigheid en de uitgesproken smaak van de versie met paprika, die nog meer tot uiting komt als je er de yoghurtsaus met dillesmaak bij doet (1 euro). Zin om te eindigen met een zoete toets, al is het maar om vertroosting te bieden in deze moeilijke tijden? Koulepis biedt hier ook een soort kaneelbroodje aan met gekruide pompoen (3,50 euro). Heerlijk.

PITASSERIE
Edelknaapstraat/rue du Page 62, Elsene/Ixelles, 0499-38.51.55, www.nkpatisserie.com
di/ma/Tu > za/sa/Sa, 10 > 17.00, zo/di/Su 10 > 16.00

HIGH FIVE EAT & DRINK:

COIN COIN ••••
Niet Italiaans, wel pastastisch.
Nouveau repaire à pâtes divines.
Not Italian, but still pastastic;
www.coincoinresto.be

ELBOW ••••
Streetfood op z’n Amerikaans.
La street food made in US ? C’est ici.
US style street food.
www.elbowcounter.com

LITTLE APO ••••
Streetfood, net zoals in Hanoi.
Exquise street food vietnamienne.
Streetfood just like in Hanoi.
www.littleapo.be

MANGIAVINO ••••
Italiaans zoals in Italië.
L’Italie en V.O.
Authentic Italy.
Facebook: Mangiavino Ristorante

UMAMIDO ••••
Ramen om van te smullen.
Le régal du ramen.
Delicious ramen.
www.umamido.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?