1837 PtitBeur
Review
Score: 4 op 5

PtitBeur: het beste van Belgïe en de Middellandse Zee verenigd

Michel Verlinden
© BRUZZ
24/03/2023

PtitBeur is een adresje dat het beste van België en het Middellandse Zeegebied samenbrengt, en dat zoveel meer is dan het uithangbord 'biologisch restaurant' doet vermoeden. Deze plek heeft ons hart gestolen.

Aandachtige lezers van BRUZZ konden het wedervaren van Fouad Zabata, de man achter PtitBeur, al eerder volgen. Hij opende zijn restaurant in de Paul Dejaerstraat, maar na drie jaar van problemen en zelfs bedreigingen moest hij het pand verlaten. De chef verloor zijn vastberadenheid niet: hij startte zijn levenswerk elders op, maar weer in Sint-Gillis. Geen twijfel mogelijk: PtitBeur begeestert. En meer dan dat: deze chef slaagt erin om pastilla te maken met een grondige kennis van de Belgische lokale specialiteiten (hij kent de jonge duifjes van Jérôme Demeyer!). Een wedergeboorte van de Brusselse keuken hangt in de lucht.

De aanpak van Zabata sluit aan bij de tijdsgeest – met de focus op minder vervuiling – met een mooie toekomst voor gerechten die met lokale producten de smaakpapillen weten te prikkelen.

De kiptajine is een gastronomisch hoogstandje met een waaier aan groenten: een waar genot

Wie 's avonds naar het pand op de hoek van de Jean Robie- en de Garibaldistraat gaat, denkt te dromen. Drie grote ramen geven uit op een ruimte die verlicht wordt door kaarslicht en Marokkaanse lantaarntjes. Die intimiteit wordt ook weerspiegeld in het interieur: een combinatie van oude affiches, een houten toonbank, traditionele kledij die opgehangen is, bekraste muren en een stenen bank met zachte kussens die doen denken aan een riad. Alles ademt hier de juiste sfeer.

Na een fris gemberbiertje van L'Annexe (4,50 euro) volgt ons voorgerecht dat inderdaad inzet op lokale producten: een filet van gerookte forel – van het dak van de Abattoirs van Anderlecht – met plakjes rode biet. Onder de vis een laagje couscous gekruid met een charmoulasaus van rijstazijn. Een verrukkelijk gerecht.

Als hoofdschotel kiezen we de tajine van de dag, voor 25 euro, met gember – confit van het huis en in siroop om in te dikken – en Gibecq-hoevekip als belangrijkste ingrediënten. Een gastronomisch hoogstandje met een waaier aan groenten: pastinaak, broccoli, pompoen, schorseneren en gekonfijte aubergines, en een waar genot. Deze compositie gaat perfect samen met een Jambe-de-Bois (5 euro) van de Brasserie de la Senne. Een kleine selectie van wijnen – vanaf 18 euro – vervolledigt het aanbod van dit adresje, waar u zeker meer dan eens mag langsgaan.

PtitBeur
Jean Robiestraat 4, Sint-Gillis
02-850.59.88
ma > do 18.30 > 22.00, vr > za 18.30 > 22.30

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni