1866 EAT AND DRINK Raki

| Heerlijke foodsharing in de minimalistische kapel van Paul-Antoine Bertin.

Review
Score: 4 op 5

Raki: wijnbar met heerlijke foodsharing

Michel Verlinden
© BRUZZ
17/11/2023

Ötap is dood, lang leve Raki. Paul-Antoine Bertin heeft zijn restaurant omgetoverd tot een chique wijnbar. Het adres blijft zeker een bezoekje waard.

Toen Ötap eind juni de deuren sloot, bleef menig Brusselaar verweesd achter. De donkere wolken boven de Brusselse restaurantwereld werden echter snel weer verdreven door de opening van een andere zaak op dezelfde plek: Raki, genoemd naar de typisch Turkse brandewijn.

Voor eigenaar Paul-Antoine Bertin was die verandering een kans om, zoals hij zelf zegt, “onszelf op een ontspannen manier opnieuw uit te vinden.” Ons leek de overgang van een restaurant naar een wijnbar – al is het geen echte wijnbar, het lijkt er meer op dat het etiket wordt gebruikt om klanten in een bepaalde sfeer te brengen – meer een manier om zichzelf het leven eenvoudiger te maken, een keuze die in de huidige horecacontext perfect te begrijpen is.

De gedurfde menukaart biedt foodsharing die je omverblaast, zoals lekkere kippenlevermousse, prei met vinaigrette en heerlijke garnaalkroketten

Wij wilden de nieuwkomer weleens met eigen ogen zien en gingen er op een vrijdagavond langs. Reserveren kan niet, en we vreesden er dan ook voor dat het een hele opgave zou zijn om een tafel voor vier te bemachtigen, maar dat bleek niet het geval te zijn, waarschijnlijk omdat we er al rond 19.00 uur arriveerden. Het interieur charmeert meteen. Het breekt niet radicaal met het vorige, maar is wel erg ingetogen en doet wat denken aan een minimalistische kapel, in die mate zelfs dat de verlichting iets te sober is.

Wat het eten betreft, blaast de gedurfde menukaart – met, jawel, foodsharing – de gasten weg. Voor de creatieve uitwerking van de gerechten laat Bertin zich bijstaan door Géry Van Peteghem, die we al eerder spotten bij Nénu en St Kilda, en Josselin Remy, een chef-kok uit Parijs. Enkele gerechten die op de kaart prijken? Een veel te lekkere kippenlevermousse (12 euro), gezoet met kaneel, met een frisse toets van augurken en extra pittig door de twee grote toasts ingewreven met chili. Ook de prei met vinaigrette (12 euro) met een twist van hazelnoot, of de heerlijke kroket gevuld met grijze garnalen (12 euro) bekoren. De knapperige rösti (16 euro) met ontbeende kwartel en champignons verdient eveneens een vermelding.

Het dessert, een chocoladeganache (9 euro), wordt gedurfd geserveerd met fijn schaafsel van bottarga. Die gezouten touch doet het gerecht exploderen in de mond. De wijnselectie van Raphaëlle Boiron is met tien witte en tien rode wijnen niet zo uitgebreid maar wel onklopbaar.

RAKI
Albert Leemansplein 10, Elsene
Instagram: @raki.winebar
wo > zo 18 > ...

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni