review

Seven: populaire, maar teleurstellende lunchplek

1833 Resto Seven
© Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele
Onze score

Het zit op deze lunchplek met een afgelikt interieur elke middag stampvol en toch bespeuren wij maar weinig menselijkheid. Een pijnlijke zaak.

'Nieuwe kantines' worden ze genoemd, en ze maken sinds een tiental jaar school als lunchadresjes. Hulde voor de manier waarop ze de lunchpauze uit de junkfoodsfeer halen. Bleef het lunchaanbod traditioneel beperkt tot een broodje ham, dan hebben zij er een zaak van gemaakt om gerechten aan te bieden waarin groenten de hoofdrol spelen – en voor die diversiteit alleen al verdienen ze alle lof. Hun succes is ongetwijfeld een gevolg van de aandacht die er al langer is voor gezondheid en gezonde voeding.

De nieuwste speler op de markt heet Seven, en deze plek wil een fancy versie van het genre zijn, door onder meer – althans zo lijkt het – in te zetten op een sfeer die ruikt naar een modeboetiek. We moeten al diep in ons geheugen graven om zo'n fijn afgewerkte versie van een moderne kantine te vinden. Gewaxt beton, houten meubilair, projecties op het plafond, een stijlvolle toonbank in U-vorm en een open keuken aan het eind.

De lichtarmaturen zijn verfijnd en zelfs de koelkasten met drank aan de ingang hebben een zekere allure. Ze zijn gevuld met een lekkere kombucha met hibiscus (5 euro). De minimalistische stijl komt helemaal niet koel over. Dat staat helaas in schril contrast met de manier waarop we worden ontvangen. Behoort die kilte tot het DNA van deze plek die nochtans gezelligheid heiligt? Of heeft het te maken met het feit dat het er rond lunchtijd overvol is? Als we onze bestelling doorgeven, proberen we een glimlach of op zijn minst een beetje aandacht los te weken. Tevergeefs. We hebben niet echt geluk, er rest alleen nog een klein, laag tafeltje, waar je met je kin tegen je knieën moet eten.

De romige soba met pinda (15,50 euro) staat na de vijf minuten al voor ons. De noedels en de in gember gemarineerde garnalen komen recht uit de koelkast en hebben daardoor weinig smaak. De pindasaus, de munt en de citroen doen die twee cruciale ingrediënten gelukkig wel ontwaken uit hun coma. Er is weinig mis met het gerecht, maar het wekt bij ons geen enkele emotie op – misschien is dat normaal voor een plek waar de empathie ver te zoeken is. Het dessert, een brownie met chocolade (4 euro), krijgt een flinke portie zoutkristallen mee. Ondanks de weinig hartelijke sfeer op deze plek kan de smaak van de chocolade ons bekoren. Als een balsem op onze ziel.

Seven
Edith Cavellstraat 10, Ukkel
Reservatie niet mogelijk
Ma > vr 9 > 15.00, za > zo 10 > 15.00, di gesloten

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?