1817 Spinnekopke

| 1817 Spinnekopke

In ’t Spinnekopke: Brusselse traditie op zijn best

Michel Verlinden
© BRUZZ
24/10/2022

Dit estaminet uit 1762 is in zijn oude glorie hersteld door een nieuw team met verstand van zaken. Brusselse traditie op zijn best.

Of het nu Lyonees, Amsterdams of Brussels is, het typische restaurant is een onmogelijk genre. Waarom? Omdat het gebukt gaat onder traditie en er niets oneerlijker is dan een in de tijd gestolde keuken te slijten in een voortdurend veranderende wereld. Gelukkig heeft het vierkoppige team dat zojuist In ’t Spinnekopke heeft overgenomen alle valkuilen van het genre zorgvuldig vermeden door slim te slalommen tussen vandaag en gisteren.

Maar bovenal krijg je het gevoel dat het kwartet achter deze zaak passie laat voorgaan op berekening. Zo hebben ze één zaal (van de drie) voorbehouden aan klanten die gewoon iets willen drinken in dit prachtige erfgoeddecor, terwijl het heel eenvoudig zou zijn geweest om overal bestek neer te leggen en zo de ruimte optimaal te exploiteren.

Een ander doorslaggevend element is de keuze voor een beperkte, seizoensgebonden kaart in plaats van een uitgesponnen menu dat zijn beloften niet waarmaakt – dat alles aangevuld met vegetarische opties conform de hedendaagse smaak.

Wanneer we er op een vrijdagavond binnenstappen, ervaren we meteen de warme sfeer en de vriendelijkheid van het personeel, dat niets liever wil dan het je naar je zin te maken. Het voorgerecht, een duo ambachtelijke kroketten (€12), paart een garnalenkroket aan een kaaskroket. De twee specialiteiten op een bedje van verse salade zijn verrukkelijk. Perfect bereid en vol van smaak. Vermeldenswaard is ook de tartaar van makreel (€13,50), die met veel finesse wordt gepresenteerd.

Het hoogtepunt is ongetwijfeld de stoemp met saucisse en spek en een Kanunnik--biersaus (€16). De sappige puree met kool en wortel past perfect bij de malse worst, en de saus lijkt vleugjes kaneelen zelfs kruidnagel te bevatten. Dit is zonder twijfel de beste stoemp die we ooit op restaurant hebben gegeten.

Als dessert nemen we de luchtige chocolademousse van Pépé (€7,50) op basis van melkchocolade. Tot slot moet de prachtige lijst met spontaan gegiste bieren worden vermeld. Daarop prijken de beste brouwerijen van het land, van Cantillon tot 3 Fonteinen.

In ’t Spinnekopke Bloemenhofplein 1, Brussel, 02-305.56.65
di > za 12 > 14.00 & 18 > 21.30 (estaminet: di > za 11 > 23.00)

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni